Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Iframe laduje sie dopiero po kliknieciu w przycisk
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
lexis72
Witam,
Czy jest mozliwosc ustawic aby ramka iframe ladowala sie wylacznie po kliknieciu w przycisk? Powiedzmy ze mam na stronie kilka ramek iframe i chcialbym aby na tych ramkach byl jakis przycisk badz napis "Otworz" i jak ktos chce otworzyc jakas ramke to klika w to i wtedy dopiero laduje sie tresc.
Pozdrawiam
pedro84
Parę pomysłów jest:
1. http://stackoverflow.com/questions/1602208...ser-clicks-on-t
2. http://stackoverflow.com/questions/6005378...6005436#6005436

Żaden z nich jednak wybitnie sensowny się nie wydaje. Po co Ci coś takiego?
lexis72
W Iframach laduje materialy audio/video i gdy nie zrobie czegos takiego to po zaladowaniu strony wszystkie otworza sie naraz i bedzie gralo np 8 piosenek. I do razu uprzedze pytanie czy nie moglbym wylaczyc w nich opcji autoplay, niestety nie moge bo sa one z innych serwisow i tak juz jest zrobione ze automatycznie sie otwieraja.

A czy mozna w kodzie IFRAME od razu wstawic tresc czy zawsze to musi byc odnosnik do jakiejs strony w postaci src=? Bo wtedy moglbym zrobic tresc z hiperlaczem na dana strone i dopiero po kliknieciu w te hiperlacze otwieralaby sie w tym iframie ta strone. Opcja z tworzeniem dodatkowych podstron dla kazdego iframa z takimi hiperlaczami raczej nie wchodzi w gre, zbyt duzo iframow chce zrobic.

EDIT 2/
Twoje rozwiazania cos mi nie dzialaja, z tego drugiego linku wyszlo mi cos takiego:

Kod
<script type='text/javascript'>
showIframe = function(){
    document.getElementById('iframecontainer').style.display='block';
}
</script>
<style type='text/css'>
.cnt{
display:none;
}
</style>
  <div class="trigger open"><a href="#" onclick="showIframe('http://www.google.com');">Search The Map</a></div>

<!-- Hidden until Trigger class is clicked -->
    <div class="cnt" id="iframecontainer">
        <iframe id='iframetarget' width="500" height="500" frameborder="0" scrolling="no" src=""></iframe>
    </div>

Nie dziala...
phpion
Masz pusty atrybyt src więc pewnie dlatego nie działa. Zamiast pokazywać po kliknięciu możesz spróbować podstawiać wówczas do src adres, który ma zostać wyświetlony.
lexis72
Podstawienie adresu do SRC takze nie dziala.. Korzystalem z linkow Pedro84, Phpion co masz na mysli mowiac: "Zamiast pokazywać po kliknięciu możesz spróbować podstawiać wówczas do src adres, który ma zostać wyświetlony."?

Podsumowując wątek bo troche zalezy mi na odpowiedzi:

1. Skrypty podane w linkach Pedro84 nie dzialaja, czy ktos moglby zerknac czemu i je poprawic?
2. Jesli nie ma pomyslu na taki skrypt to moze zna ktos jakies skrypty dzieki ktorym moglby taki Iframe schowac i zastapic go np grafika znaczka 'play', widzialem kiedys cos takiego ze klikasz w jeden obrazek i pojawia sie inna tresc w to miejsce.
3. Ostatnia opcja jaka przychodzi mi do glowy to zrobienie iframe juz z grafika 'play' ktora mialaby hiperlacze do tej strony ktora potrzebuje ale nie wchodzi opcja z osobnymi podstronami bo mam za duzo iframow wiec moje pytanie czy da sie juz w kodzie iframe umiescic tresc ramki czy ZAWSZE musi byc to odnosci w postaci SRC do innej strony?

Bylbym wdzieczny za pomoc w tych trzech kwestiach.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.