Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]dynamiczny name w formularzu, a zapytanie mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artkow00
Witam.

Mój problem polega na tym, że mam formularz, w którym name jest dynamiczne, tzn wywołuję pętlą while np. 4 treści i każda generowana jest w jednym input type="text" o name uzależnionym od wywołanej treści, żeby każdy input miał inne name.

No i teraz zapytanie mysql, w którym chcę w powiedzmy przygotowane wcześniej komórki tabeli wpisać dane z tych inputów.
Jak skonstrułować takie zapytanie?

INSERT INTO tabela (a, b, c, d) VALUES ('{$_POST['name1']}', '{$_POST['name2']}', '{$_POST['name3']}', '{$_POST['name4']}');

I wszystko fajnie, tylko, że te name będą zmienne, dlatego nie mogę dać dokładnie takiego zapytania. Ktoś może wysłać np. 2 inputy i wówczas nie wykona mi zapytania.
Poza tym ktoś wybierze 4 elementy z np 10 i wtedy nazwy name nie będą się zgadzać.

Jak w zapytaniu wstawić takie dynamiczne name? Może array jakiśquestionmark.gif
xavierek
wydaje mi się że jest jakaś opcja wciskania arraya, nie mam tutaj dostepu do swojego serwera ale napewno możesz zrobić arraya z imionami jakie ktos daje lecz pytanie brzmi jak masz to zrobione w bazie bo jak nie zawsze sa 4 to po co taka baze lepiej by mozna to zrobic na bazie id | name zaoszczedzisz duzo miejsca a samo zapytanie zrobić w petli dla araya

pamietlaj o filtracji danych mysql_real_escape_string bo można bez tego latwo zniszczyc cos stworzył smile.gif
vermis
Jeśli jest zmienna liczba pól to nie możesz tego wrzucać do jednego wiersza. Chyba że np. będzie to serializowana tablica. Lepiej użyć 2 tabel w jednej zapisujesz dane wspólne a do drugiej odpowiednią liczbę wierszy z danymi z tych inputów. Dodajesz oczywiście relację, żeby powiązać je z wpisem w pierwszej tabeli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.