Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]źrodło infekcji plików PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
Witam.
Ostatnio miałem do czynienia z przypadkiem infekcji kodu PHP.
Virus lub coś podobnego wyglądało jak zmienna php która zawierała kod przepuszczony przez jakiś obfuskator i następnie była wywoływana.
Taki złośliwy kod byl doklejany przed <?php lub na koncu pliku.
Ponieważ oczyszczałem 2 różne serwisy z tego typu złośliwości - moje pytanie jest takie:
-czy powodem infekcji jest luka w PHP ?
-samym programie napisanym w PHP ?
-zabezpieczeniu apacha na którym stawiane są strony ?
a może ktorys z użytkownikóww wrzucajac materiały na FTP mógł "zarazić serwer" ?

Z tego co zdążyłem zauważyć zainfekowane zostały również pliki php które w trakcie zwykłego przeglądania strony/programu nie były używane.
Czyli tak jakby listowana była cała zawartość katalogu i do każdego pliku php dołączany złośliwy kod.

ktoś miał może podobny problem ?

pozdrawiam
Grzegorz
Damonsson
W 90% przypadków źródłem jest FTP.
elmozaur
dzieki - tego sie obawialem.
swoja droga to niesamowite ze viruch moze byc zapisany w 1 stringu i odpalany evalem narobic tyle zniszczen
mstraczkowski
Dużym problemem nie jest rzucić pod evala np. rekursywne usuwanie katalogów na serwerze smile.gif
elmozaur
no własnie rekursywnie wrzucone zostało dopisywanie śmieci do plików php ;-)
a najgorsze jest to, ze zadziałało to tez na katalogach wyższych niż wywołany skrypt !
Efektem bylo zainfekowanie kilku aplikacji phpowych jednoczesnie

dziękuję za info
phpion
Dlatego nigdy nie powinno się zapisywać haseł w klientach FTP. W większości tego typu programów jest nawet ostrzeżenie, że zapisanie hasła może nie być bezpieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.