Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Problem z % ustawianiem wartosci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Silver360
Juz naprawde mnie glowa boli od tego. Dostalem do zrobienia projekt. Gdy zabralem sie do roboty okazalo sie, ze niewiadomo z jakiego powodu chrome wzoca zawartosc head do body. Naprawilem to tym ze stworzylem nowy plik html. Ktorego rozszezenie zmienielem potem na php. No i w koncu zaczal normalnie wyswietlac. Ale teraz kolejny babol, czemu nie ustawia mi na 100% tylko chce rozmiar w px? Ktos ma jakis pomysl bo ja juz nie mam sily.

Link do strony

ps. chodzi o element header o ile wam sie wogole wyswietli bo u mnie na jednym kompie jest a na drugim juz nie eh...

edit: eh nie wiem czemu nie widac mojej strony z zewnatrz, chyba wszyscy sie uwzieli, tak ze ten link moze byc niedostepny chyba, ze uda mi sie to naprawic. << nie mam pojecia na czym to polega raz widac a raz nie.
Damonsson
Najpierw się naucz podstaw, później się bierz, za robienie "projektów" ;]
Silver360
Cytat(Damonsson @ 22.12.2013, 11:32:35 ) *
Najpierw się naucz podstaw, później się bierz, za robienie "projektów" ;]

Znam podstawy HTML,XML,CSS,JQuery,PHP,JSP a projekt mam do zrobienia na uczelnie wiec nie moglem powiedziec nie -.-

Wracajac do mojego pytania ktos wiec czemu tak sie dzieje? Poki co moj serv Apache pracuje w miare stabilnie wiec link powinien byc juz dostepny.
Turson
Ja tam widzę, że header ma 100% szerokości
Silver360
Cytat(Turson @ 22.12.2013, 20:25:24 ) *
Ja tam widzę, że header ma 100% szerokości

Wybacz chodzilo mi o procenty a nie konkretnie o wartosc 100% wiec moglo byc to mylace. Po prawdzie chcialbym zeby wysokosc byla 100% tak jak zreszta jest zapisane w css ale wyswietla 0, tylko border jest widoczny. Na stackoverflow znalazlem, ze trzeba ustawic min. Z jakiej racji nie wiem bo nigdy nie musialem tak robic i dzialalo ale pomijajac to i tak nie dziala nawet jak ustawie min-height: 100% Oczywiscie moglbym osiagnac taki efekt w banalny sposob uzywaja JQuery ale chce wiedziec czemu to tak dziala?
pedro84
Chcesz wysokość 100%, a wiesz jak zachowują się elementy body oraz html? (tss, to jest podpowiedź, duża).
Silver360
Cytat(pedro84 @ 23.12.2013, 03:48:42 ) *
Chcesz wysokość 100%, a wiesz jak zachowują się elementy body oraz html? (tss, to jest podpowiedź, duża).

Jak zochowuja sie elementy body i html? Hm... przeczytalem 2 ksiazki o HTML mozliwe ze byla tam wzmianka o tym jednak ja nic takiego sobie nie przypominam. Na kursie tez nic nie bylo wspominane tak samo jak u mnie na uczelni odrazu przeszlismy do omawiania poszczegolnych tagow. Wiec poki co moja wiedza konczy sie na tym, ze sa to kontenery przechowujace inne tagi. Co do tego TSS poki co znalazlem tylko" toxic shock syndrome" ale rozumiem, ze nie o to ci chodzilo tongue.gif Oprocz tego jedna wzmianke w czyims poscie ale zadnych konkretow, jestem troche zmeczony wiec zabiore sie za doglebne przejzenie googla nieco pozniej.

Turson
Cytat(Silver360 @ 23.12.2013, 02:31:03 ) *
Wybacz chodzilo mi o procenty a nie konkretnie o wartosc 100% wiec moglo byc to mylace. Po prawdzie chcialbym zeby wysokosc byla 100% tak jak zreszta jest zapisane w css ale wyswietla 0, tylko border jest widoczny.

Jak masz background-repeat: no-repeat; to się nie dziw, że nie działa
Silver360
Cytat(Turson @ 23.12.2013, 09:20:15 ) *
Jak masz background-repeat: no-repeat; to się nie dziw, że nie działa

Co ma tlo do wielkosci?
Turson
Myślałem, że obrazek jest mały i chcesz, żeby się powielił. Teraz widzę, że jest duży
Zmień header#top na body to zaczyna wyświetlać
Silver360
Cytat(Turson @ 23.12.2013, 12:11:30 ) *
Myślałem, że obrazek jest mały i chcesz, żeby się powielił. Teraz widzę, że jest duży
Zmień header#top na body to zaczyna wyświetlać

Tylko, ze ja niechce ustawiac tla dla body tylko dla odzielnego elementu jakim jest header.
pedro84
Cytat(Silver360 @ 23.12.2013, 04:20:42 ) *
Jak zochowuja sie elementy body i html? Hm... przeczytalem 2 ksiazki o HTML mozliwe ze byla tam wzmianka o tym jednak ja nic takiego sobie nie przypominam. Na kursie tez nic nie bylo wspominane tak samo jak u mnie na uczelni odrazu przeszlismy do omawiania poszczegolnych tagow. Wiec poki co moja wiedza konczy sie na tym, ze sa to kontenery przechowujace inne tagi. Co do tego TSS poki co znalazlem tylko" toxic shock syndrome" ale rozumiem, ze nie o to ci chodzilo tongue.gif Oprocz tego jedna wzmianke w czyims poscie ale zadnych konkretow, jestem troche zmeczony wiec zabiore sie za doglebne przejzenie googla nieco pozniej.

Mamo... tss, przeczytaj sobie to na głos, szybko.

Co do elementów, tłumaczyć mi się nie chce, masz snippet: http://jsfiddle.net/K8JbP/, liczę, że zrozumiesz sam.
Silver360
Cytat(pedro84 @ 23.12.2013, 12:54:50 ) *
Mamo... tss, przeczytaj sobie to na głos, szybko.

Co do elementów, tłumaczyć mi się nie chce, masz snippet: http://jsfiddle.net/K8JbP/, liczę, że zrozumiesz sam.

Dziekuje bardzo, zwykle robie strony absolutnie pozycjonowane wiec nigdy nie mialem takiego problemu. Z drugiej strony troche to dziwne zawsze myslalem ze body ma domyslnie ustawiony 100%
pedro84
Aaa, nie zapomnij też zresetować margin i padding dla body.
Silver360
Cytat(pedro84 @ 23.12.2013, 13:17:39 ) *
Aaa, nie zapomnij też zresetować margin i padding dla body.

To akorat robi za mnie bootstrap tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.