Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Select bez powtórzeń
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adrianozo
Witam.

W formularzu mam coś takiego, że wybieram z listy wybieralnej odpowiednią kategorię i mam problem w edycji. Otóż zapisaną kategorię w bazie pobieram i wyświetlam jako selected i teraz do formularza chciałbym jeszcze dodać pozostałe kategorie poza tą selected. Przykład:

1. Kategoria: <select name="kategoria">
  2. <option value="Portrety Ślubne" selected="selected">Portrety Ślubne</option>//pobrane z bazy
  3. <option value="Portrety Dzieci">Portrety Dzieci</option>
  4. <option value="Portrety na każdą okazję">Portrety na każdą okazję</option>
  5. <option value="Portrety MANGA NOWOŚĆ">Portrety MANGA NOWOŚĆ</option>
  6. </select>

ale może być też tak, że pobraną kategorią z bazy będzie: Portrety Dzieci więc:

1. Kategoria: <select name="kategoria">
  2. <option value="Portrety Ślubne">Portrety Ślubne</option>
  3. <option value="Portrety Dzieci" selected="selected">Portrety Dzieci</option>//pobrane z bazy
  4. <option value="Portrety na każdą okazję">Portrety na każdą okazję</option>
  5. <option value="Portrety MANGA NOWOŚĆ">Portrety MANGA NOWOŚĆ</option>
  6. </select>

Chodzi o to, jak wybrać pozostałe kategorie nie powtarzając tej pobranej z bazy danych
nospor
Nie bardzo kumam w czym masz problem.....

select kategoria zawsze ale zawsze budujesz z kategorii w bazie danych.
Co ma do tego zapisana kategoria? Nic.

Zapisana kategoria sluzy tylko i wylacznie do tego, by zaznaczyc w tym select zapisana kategorie.
adrianozo
Chodzi o to, że wszystkie kategorie są na stałe, ale jedna przy edycji jest już zapisana w bazie danych(wybrana) więc zostają jeszcze trzy które nie są dla danego rekordu, ale mogę chcieć zmienić na tą inną nie będącą przypisaną w tym momencie do konkretnego rekordu.
mar1aczi
"Przechodząc" na edycję pobierasz wszystkie kategorie. Dla tej, do której jest przypisany edytowany element dajesz "selected" i z bańki.
adrianozo
Tylko, że jedną pobieram z bazy tą która ma selected, reszta jest na stałe
mar1aczi
Cytat(adrianozo @ 23.12.2013, 22:18:26 ) *
Tylko, że jedną pobieram z bazy tą która ma selected, reszta jest na stałe

Na stałe gdzie? W kodzie html/php?
Coś chyba mocno przekombinowałeś.
adrianozo
W kodzie html nie potrzebuje trzymać tego w bazie bo to tylko 4 kategorie na stałe
mar1aczi
I jak będziesz chciał mieć jeszcze jedną kategorię, to będziesz przekopywał cały kod aby ją dopisać? Czapki z głów Lkingsmiley.png

Idąc Twoim tokiem: Porównuj tą pobraną z bazy, po kolei z tymi, które masz na stałe zapisane w kodzie i przy tej, która jest taka jak ta pobrana z bazy daj "selected". Sam widzisz, jak prostą sprawę komplikuje Twoje rozwiązanie.
adrianozo
Ja wiem, że mówienie tutaj o przeciążaniu bazy pobraniem 4 rekordów nie ma sensu, ale na prawdę nie potrzebuje tego trzymać w bazie

Może trochę przegiąłem biggrin.gif ale problem rozwiązany:

1. Pobieram kategorie zapisaną w bazie
2. Tworzę tablice z wszystkimi kategoriami
3. Usuwam z tablicy kategorię pobraną z bazy
4. Wyświetlam tablicę która nie ma kategorii z bazy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.