-Bartek-
22.01.2014, 17:51:14
Witam,
mam nadzieję, że na tym forum znajdę pomoc. Kupiłem sklep oparty na OSCommerce (nie wnikajmy czy jest to dobry wybór czy nie, mi generalnie odpowiada).
Mam taki problem, iż nie mogę wstawiać obrazków przy produktach. Gdy klikam na ikonkę wybrania obrazka, zamiast załadowania się panelu wyboru gdzie są widoczne pliki i foldery, wyskakuje mi taki oto błąd:
The requested URL /panel/includes/javascript/FCKeditor/editor/filemanager/browser/default/index.html was not found on this server.
Żeby było śmieszniej, u człowieka, który stworzył ten sklep, dodając różne dodatki i własne przeróbki, ten błąd nie występuje. Jest tak faktycznie ponieważ wstawia różne testowe produkty i bez problemu pojawiają się zdjęcia itp.
U mnie natomiast to nie działa. Żeby było śmieszniej kiedyś działało, od tamtej pory nie było nic zmieniane. Obecnie też 1 raz na kilkadziesiąt prób to zaskoczy, ale na tym się kończy. Próbowałem też wprowadzać obrazki na innym komputerze, w pracy. Efekt ten sam. Błąd.
Kompy są różne, są na nich różne Windowsy (na 1 Vista, na drugim XP). Błąd wyrzuca na różnych przeglądarkach i na Firefoxie i na Chrome.
Do tego mam problem z tym, że nie tworzą się miniaturki automatycznie, ale to podobno wina skryptu java (choć twórcy sklepu one się robią, a mi nie).
Błagam, pomóżcie bo ja już nie wiem co to może być (firma od której kupiłem ten sklep też już nie wie o co może chodzić).
Kshyhoo
22.01.2014, 18:15:52
Najwidoczniej wina jest po stronie serwera a nie komputerów

Wklej kod pliku konfiguracyjnego edytora.
-Bartek-
22.01.2014, 18:37:17
I nawet jeśli wina jest po stronie serwera to akurat u gościa z firmy, która robiła sklep to będzie działało a u mnie nie?
Hosting wziąłem swój, na ovh.
Nie wiem dokładnie, o który plik konfiguracyjny chodzi.
O "fckconfig.js" ?
Jeśli tak, to jak mam wkleić tutaj całą jego treść? Mam info, że treść posta jest za długa :/
Turson
22.01.2014, 18:43:44
Ścieżka na pewno prawidłowa? Spróbuj z bezwzględną
Kshyhoo
22.01.2014, 18:49:16
Cytat(-Bartek- @ 22.01.2014, 18:37:17 )

O "fckconfig.js" ?
Jeśli tak, to jak mam wkleić tutaj całą jego treść? Mam info, że treść posta jest za długa :/
Co Ty tam trzymasz, przepis na zdrowe małżeństwo? ;p
Dobra:
FCKConfig.CustomConfigurationsPath = '' ;
FCKConfig.EditorAreaCSS = FCKConfig.BasePath + 'css/fck_editorarea.css' ;
FCKConfig.EditorAreaStyles = '' ;
FCKConfig.ToolbarComboPreviewCSS = '' ;
FCKConfig.DocType = '' ;
FCKConfig.BaseHref = 'http://localhost/aaa/includes/fckeditor/' ;
FCKConfig.FullPage = false ;
Spróbuj użyć ścieżki bezwzględnej, jak radzi Turson:
FCKConfig.BaseHref = 'http://www.strona.pl/includes/fckeditor/' ;
Jakoś tak, bo nie wiemy, gdzie trzymasz edytor...
-Bartek-
22.01.2014, 19:23:55
Panowie, nie wiem czy to przypadek czy rzeczywiście pomogło, ale na razie działa

Powiedzcie tylko czy dobrze zrobiłem.
W pliku fckconfig.js zamieniłem linijkę:
FCKConfig.CustomConfigurationsPath = '' ;
na:
FCKConfig.BaseHref = 'http://www.strona.pl/includes/fckeditor/' ;
oczywiście z moim adresem i zadziałało.
Ciekaw tylko jeszcze jestem co się sypnęło i dlaczego, że mi nie tworzy miniaturek zdjęć automatycznie po ich załadowaniu.
Kshyhoo
22.01.2014, 19:41:24
FCKeditor tworzy miniaturki? Pierwsze słyszę...
-Bartek-
22.01.2014, 19:52:37
No nie tworzy, tak tylko napisałem bo mnie już dobija powoli ten sklep :/ Kiedyś wszystko działało, a teraz się sypie niewiadomo dlaczego.
Napisz mi czy dobrze zrobiłem, że linijkę nr 1, którą podałeś "FCKConfig.CustomConfigurationsPath = '' ;" zamieniłem na FCKConfig.BaseHref = 'http://www.strona.pl/includes/fckeditor/' ;
Czy może miała zostać, a konkretną ścieżkę miałem podać w linijce nr9 FCKConfig.BaseHref = 'http://localhost/aaa/includes/fckeditor/' ;
Kshyhoo
22.01.2014, 19:56:53
A działa? Jak działa, wrzuca pliki do folderów, to ok.
Na razie jest ok

Zobaczę jutro na drugim kompie. Bo dzisiaj gość z firmy też niby zrobił zmiany i działało, ale później jak wróciłem do domu to już nie działało

Dam znać jutro.
-Bartek-
23.01.2014, 18:51:16
No i lipa. Dzisiaj już to nie działało.
A ma ktoś pomysł co to może być.
Błąd jest taki:
The requested URL /panel/includes/javascript/FCKeditor/editor/filemanager/browser/default/index.html was not found on this server
a więc odwołanie do pliku index.html
Natomiast jeśli czasami edytor się uruchomi, to w ścieżce dostepu można znaleźć:
/panel/includes/javascript__/FCKeditor/editor/filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=connectors/php/connector_form.php
a więc odwołanie do browser.html
O co chodzi? Bo ja zgłupiałem.
Kshyhoo
23.01.2014, 19:09:01
A fizycznie pliki są na serwerze? Podaj w końcu adres. I jak masz skonfigurowane poniższe linie:
var _FileBrowserLanguage = '' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = '' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
-Bartek-
23.01.2014, 19:25:33
Konfiguracja jest taka:
var _FileBrowserLanguage = 'php' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = 'php' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
// Don't care about the following two lines. It just calculates the correct connector
// extension to use for the default File Browser (Perl uses "cgi").
var _FileBrowserExtension = _FileBrowserLanguage == 'perl' ? 'cgi' : _FileBrowserLanguage ;
var _QuickUploadExtension = _QuickUploadLanguage == 'perl' ? 'cgi' : _QuickUploadLanguage ;
Pliku index.html nie ma na serwerze.
-Bartek-
23.01.2014, 22:04:15
Nikt już nic nie doradzi?
Kshyhoo
23.01.2014, 22:19:37
Cytat(Kshyhoo @ 23.01.2014, 19:09:01 )

Podaj w końcu adres.
-Bartek-
23.01.2014, 22:45:44
www.otosek.pl
Tylko tam na razie nie ma podpiętego tego sklepu ponieważ jest tworzony, ale wiesz co zrobić żeby go zobaczyć, prawda ?
Kshyhoo
23.01.2014, 23:10:45
Nie mogę znaleźć edytora na serwerze, więc podaj ścieżkę do katalogu.
-Bartek-
24.01.2014, 07:35:39
www.otosek.pl/panel/includes/javascript/FCKeditor/editor/
Kshyhoo
24.01.2014, 10:47:44
Moja propozycja: podmień edytor na najnowszą wersję, masz jakiś staroć
-Bartek-
24.01.2014, 19:48:49
Przepraszam może za dziecinne pytanie, ale czy wystarczy jeśli po prostu ściągnąłem FCKEditor w wersji 2.4.10 (to chyba najnowsza, tak?) i po prostu np. Total Commanderem wrzucę go na serwer w miejsce tego starego zamieniając pliki i foldery?
Napisałeś bowiem podmienić, więc dla mnie to jest po prostu skopiowanie innego folderu na miejsce starego. Wersją, którą znalazłem jest najświeższa?
-Bartek-
24.01.2014, 19:50:50
Przepraszam, 2.6.10, a nie 2.4.10 jak napisałem.
Kshyhoo
24.01.2014, 19:58:15
Tak, musisz podmienić pliki. Skopiuj wpierw plik konfiguracyjny FCKeditora i potem uaktualnij nowy wg starego.
-Bartek-
24.01.2014, 22:48:55
Podmieniłem edytor. Na razie działa

Zobaczymy jutro czy będzie ok.
Niczego nie zmieniałem w pliku konfiguracyjnym. Jedyne co musiałem zrobić to przekopiować ze starego edytora katalog "connectors\php" ponieważ wyrzucało błąd (edytor odwoływał się do jakichś plików z tego katalogu). Po wrzuceniu tego katalogu wszystko zadziałało.
A czy masz pomysł dlaczego nie działają skrypty na tworzenie miniaturek produktów, które są wstawiane?
Kshyhoo
24.01.2014, 23:58:55
Nie wiem dlaczego nie działają miniaturki. FCKeditor tego nie robi, pewnie jakiś inny skrypt jest za to odpowiedzialny. A co mówili ci co pisali kod?
-Bartek-
25.01.2014, 00:13:36
Mówili, że nie mogą zlokalizować błędów ponieważ u nich wszystko działa. Na 2 komputerach. Natomiast u mnie na 3, nie działa.
Kshyhoo
25.01.2014, 00:18:58
Proponuję wejść do nich na stronę demo sklepu i zobaczyć różnice w działaniu. Kolejna rzecz, to zmienić przeglądarkę. I jeszcze jedna sprawa, spróbować wyczyścić cache...
-Bartek-
25.01.2014, 09:31:24
Mi kiedyś działały te miniaturki. Nie wiem dlaczego przestały. Nikt nic nie zmieniał.
Próbowałem już na 3 kompach, 2 różnych Windowsach (XP i 7) i 3 przeglądarkach (Firefox, IE, Chrome). Cookies i cała historia wyczyszczone. CCleaner nawet zapuściłem.
Jedyna pociecha, że FCKEditor dzisiaj też działa
-Bartek-
25.01.2014, 17:19:58
Odkryłem przed chwilą jedną rzecz. Sklep robi miniatury, ale tylko mniejszych zdjęć (albo w mniejszej rozdzielczości albo takich, które mniej KB zajmują - nie sprawdziłem jeszcze, która wersja jest brana pod uwagę). Wrzuciłem do produktu mniejsze zdjęcie i bez problemu sklep zrobił miniaturki i wyświetlił wszystko prawidłowo. Natomiast ze zdjęciem 500x600 już ma problem i miniatury nie tworzy. Czy ktoś ew. wie, gdzie trzeba pogrzebać żeby sprawdzić czy nie ma wpisanych jakichś ograniczeń w skrypcie? Chociaż mam już punkt zaczepienia

A edytorek nadal działa więc chyba problem z nim rozwiązny
Kshyhoo
25.01.2014, 17:23:44
Sprawdź w ustawieniach sklepu, wczoraj o tym pisałem.
-Bartek-
25.01.2014, 18:16:17
Ustawienia sklepu demo sprawdziłem. Są identyczne (przynajmniej tam gdzie może to mieć jakikolwiek wpływ na miniaturki). Niestety w wersji demo mają zablokowaną możliwość dodawania własnych zdjęć więc nie mogę przetestować czy na ich wersji demonstracyjnej zrobiłoby mi miniaturkę.
No trudno, jeśli nie możecie pomóc to i tak dzięki za tego FCKEditora.
Z miniaturami chociaż już mam jakiś trop więc mam nadzieję, że firma, która robiła sklep poradzi już sobie z tym problemem. Przynajmniej powiedziałem im gdzie i czego szukać. Dobija mnie tylko kontakt z nimi. O każdą rzecz trzeba się kilka razy upominać itp. Masakra.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.