Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: uszkodzony javascript
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
wezyrno
Komputer mi sie zaciął z niewiadomej przyczyny po czym mój plik Javascript zamienił się w ciąg NULL NULL
Czy da się to odzyskać? Naprawić jakoś plik? przywrócić stary jakimkolwiek sposobem?
PrinceOfPersia
edytory zwykle przy zapisie pliku zachowują starą wersję (pliki *.bak albo z tyldą na końcu). Możesz poszukać czy w folderze nie ma takiego pliku. Niektóre IDE (w Netbeans widziałem coś takiego) zachowują listę zmian lokalnych do każdego pliku (zobacz czy w swoim IDE nie masz opcji "history" albo podobnej).

A jak nie to są programy, które odzyskują pliki (google: restore files WPIS_NAZWE_SYSTEMU_OPERACYJNEGO), tylko możliwe, że będziesz musiał szukać tego pliku wśród plików o nazwach RESTORED_FILE_109122393.DAT (na przykład).

Ale na przyszłość radziłbym jednak kilka razy dziennie robić backup plików, albo korzystać z systemu wersji i robić często commity wink.gif wtedy nawet jak coś się spieprzy to odzyskujesz poprzednią wersję pliku. I tracisz godzinę pracy, a nie kilka dni.
wezyrno
mam notepad++, w folderze nic nie ma sad.gif
jest moze jakis ukryty, albo gdzie indziej schowany? sad.gif
PrinceOfPersia
spróbuj włączyć "pokaż ukryte pliki" w eksploratorze plików.
Albo zobacz to: http://superuser.com/questions/281776/does...-files-anywhere
chociaż nie wiem czy to pomoże.
wezyrno
3 miesiące pracy... poszło do kosza
nie odzyskam tego żadnym programem typu recovery, bo przecież plik się nie usunął... tylko jego cała treść zamieniła się w ciąg NULL'ów
PrinceOfPersia
Cytat
3 miesiące pracy... poszło do kosza

Napisałbym teraz coś złośliwego, ale przypomina mi się powiedzenie "zapomniał wół jak cielęciem był" i że sam się nauczyłem o konieczności backupów na własnej skórze... Tak czy siak robienie backupu to podstawa i jeśli przez 3 miesiące nie zrobiłeś ani jednej kopii (choćby przeciągając ikonkę folderu na pulpit i klikając "skopiuj". Trudne to?), to możesz mieć do siebie pretensje tylko...

wezyrno
cóż, co cię nie zabije
... to cię upodli
PrinceOfPersia
aha, i żeby już w pełni być bezpiecznym, to warto robić backup nie tylko na swoim twardym dysku (który w każdej chwili może się spalić, albo system może polecieć), ale też zgrać to na jakiś inny komputer, serwer FTP, pendrive etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.