Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana selecta w zaleznosci od kwoty z Jquery
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
MotuH
Witajcie. Jezeli chodzi o jquery to dopiero raczkuje. Chcialbym was poprosic o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego problemu. Mam formularz z polem z cena. Mam tez selecta z dwiema wartosciami A i B. I teraz wpisujac kwote w polu cena - jezeli bedzie ona nizsza niz 20 to chce aby pojawil sie obok komunikat ze za niska smile.gif a jezeli bedzie wieksza niz 49 to zeby automatycznie w selectcie zmienilo mi z A na B smile.gif Podobnei jezeli wybiore w select opcje B a wpisze kwote 49 to zeby zmienilo mi na A smile.gif Powiedzcie czy takie rozwiazanie w ogole ma sens... czy nie lepiej byloby zrobic tak ze w zaleznosci od podania kwoty select wskoczy automatycznie? I teraz chcialbym zebyscie mnie naprowadzili jak to rozwiazac smile.gif Nie oczekuje gotowca bo chce w koncu jakos pojac jquery:) Dziekuje za sugestie.
proszek
Bardzo dobrze, że nie chcesz dokładnie napisanego. Tu masz wskazówki:

1. if (cena < 20) { $info_o_malej_cenie.addClass("is-on") }
2. else if (cena > 49 ) { $select.val("b") }
3. else if ($select.val("b") || cena === 49) { $select.val("a") }

Napisane bardzo poglądowo, teraz usiądź na chwilę i rozkmnić jak to poprawnie napisać, w ten sposób zapamiętasz na przyszłość wink.gif A czy to rozwiązanie ma sens ciężko powiedzieć nie znając kontekstu tego kodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.