napisałem sobie kilka linijek które mają sprawdzać w Javascripcie czy pole input zostało wypełnione/wybrane lub zaznaczone, poniżej wersja wygenerowanego HTML, ale oczywiście wszystko działa na zmiennych PHP, musiałem gdzieś popełnić błąd przy modyfikacji bo początkowo skrypt działał, jest on bardziej rozbudowany o poszczególne obiekty z pól input, ale zasada jest taka sama
nagle przestał działać i stąd moja prośba o analizę i wskazanie błędu
<script type="text/javascript"> function validateForm() { var Imiewymagane=document.getElementById("Imie").getAttribute("Imiewymagane"); var imie=document.forms["signup"]["Imie"].value; var lang=document.forms["signup"]["lang"].value; if (Imiewymagane=="tak") { if (imie==null || imie=="") { if (lang=="pol") { alert("Nie podałeś swojego imienia"); } if (lang=="eng") { alert("You have to fill your name"); } } } } </script>
<form action="" name="signup" id="signup" method="POST" onsubmit="return validateForm();"> <table> <tr> <td> <input type="text" id="Imie" name="Imie" Imiewymagane="tak" value=""> </td> </tr> <tr> <td> <input type="hidden" id="lang" name="lang" value="pol"> </td> </tr> <tr> <td> <input type="submit" value="Wyślij"> </td> </tr> </table> </form>