Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Js wyskakujące okienko
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
finito
No dobra, prześledziłem algorytmy na algorytm.org Można powiedzieć, że czegoś się naczyłem. Przy okazji podziękowania dla użytkowników tego forum, bo dużo mi pomogli. Teraz chciałbym iść dalej. Chciałbym stworzyć skrypt taki, że po kliknieciu na link, wyskoczy mi małe okienko z jakąś treścią oraz ix'em do wyjścia z tego okienka.

Wiem, istnieje lightbox, ale sęk w tym, że lightbox może być jeszcze dla mnie za trudny do analizy. Za dużych kroków nie można moim zdaniem robić.

Czy może ktoś zapodać jakiś znajomy link? Szukam w googlach, ale znajduje tylko posty w stylu:"wykorzystaj jquery albo alert...", a mnie nie o to chodzi. Jquery to każdy głupi sobie może na stronie zainstalować. Mnie chodzi o to, żeby się tego nauczyć.
nospor
Korzystanie z jQuery w zaden sposob nie przeszkadza w nauce.

To co chcesz zrobic to "okna modalne". Uzyj google, bo pelno tego w necie. Bardzo latwo sie to robi wlasnie przy uzyciu jQuery.
A jak nadal masz faze pisac wszystko w czystym js, to jest to zwykly DIV z odpowiednim stylem
johny_s
Tylko po co wymyślać coś co inni już dawno wymyślili? A jQuery to można powiedzieć że praktycznie standard
A jeśli chcesz okienko to albo window.open, albo tworzysz jakiegoś div'a który po kliknięciu w link się wyświetla, a reszta to już tylko zabawa z css'em
finito
Cytat(nospor @ 9.05.2014, 14:01:49 ) *
Korzystanie z jQuery w zaden sposob nie przeszkadza w nauce.

To co chcesz zrobic to "okna modalne". Uzyj google, bo pelno tego w necie. Bardzo latwo sie to robi wlasnie przy uzyciu jQuery.
A jak nadal masz faze pisac wszystko w czystym js, to jest to zwykly DIV z odpowiednim stylem

Moim zdaniem jquery bardzo przeszkadza, bo nie tak łatwo ją przeanalizować. Zaczynałem wiele razy i pasowałem, bo nie nadążałem za kodem. Jak ktoś zaczyna przygodę z js, to analizowanie jquery jest zbyt głęboką wodą. Ale okej, "okna modalne" powiadasz? Zaraz wpiszę.
nospor
Ale nauka jQuery nie polega na analizowaniu kodu jQuery.... Nauka jQuery polega na poznaniu jego API smile.gif Na początek wystarczy pare prostych metod i zycie staje się lżejsze. Wiem, bo sam kiedyś ciułałem wszystko w czystym js, a po przesiadce na jQuery jest szybciej i lepiej.
johny_s
jQuery się nie analizuje, z jQuery się korzysta smile.gif analizować wypada jedynie dokumentację smile.gif
finito
Cytat(johny_s @ 9.05.2014, 14:12:24 ) *
jQuery się nie analizuje, z jQuery się korzysta smile.gif analizować wypada jedynie dokumentację smile.gif

Sory, ale czy aby na pewno? Wiele razy na różnych forach słyszałem komentarze moderatorów w stylu:"Na porządnego webmastera to trochę za mało", a jak wiadomo, z moderatorami kłócić się nie warto. Dla mnie umiejętność tworzenia rozszerzeń jquery to świetna i bardzo imponująca rzecz. Chciałbym to umieć. Chciałbym, bo wiele razy jest tak, że na stronie choćby w joomla, rozwiązanie trzeba znaleźć samemu, a korzystanie z gotowych rzeczy wiele razy problemu nie rozwiązuje.

Poza tym, zazdroszczę wyobraźni i szybkości logicznego myślenia tym, którzy potrafią tworzyć update jquery oraz rzeczy takie, jak choćby właśnie lightbox.

nospor
Ja nie umiem pisać rozszerzen do JQuery i jakoś nie czuje się przez to gorszy. Korzystam z jQuery i jakos brak wiedzy tworzenia pluginow w niczym mi nie przeszkadza.
kamil4u
Cytat
jQuery się nie analizuje, z jQuery się korzysta

Cytat
Ale nauka jQuery nie polega na analizowaniu kodu jQuery...

Jeżeli na poważnie uczysz się JS to wypadałoby poznać kod najpopularniejszych bibliotek. Tylko po to, żeby poznać pewne mechanizmy. Ja uważam, że na JS się trochę znam i samemu pisałem animacje, okna modalne, obsługę zdarzeń i wiem jak to działa. Analiza jQuery po części mi pomogła w zdobywaniu wiedzy. Aby używać jQuery oczywiście nie trzeba zaglądać do środka.

Co do tematu już kilkakrotnie opisywałem jak to się robi - może Ci jakoś pomoże: http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t149527.html
Pamiętam, że sam też kiedyś coś takiego pisałem: http://kamil.contrel.pl/php.pl/4/ - kod nie jest idealny, ale pisany był w ramach zabawy i dawno temu smile.gif Pewnie ma błędy.
johny_s
Ale żeby utworzyć plugin nie musisz znać bebechów jQuery tylko jego api
tu masz prosty przykladzik z tworzenia plugina (1 wynik z google)
http://www.dobreprogramy.pl/djfoxer/jQuery...staw,29988.html
plugin to nic innego jak funkcja w js rociąca to co do niej należy, a jQuery ułatwia Ci obsłużenie wszystkich zdarzeń, poruszania sie po dokumencie, Ajaxy, wszystko niezależnie od przeglądarki i całą mase rzeczy o której nie mam pojęcia a znajduję jak mi coś potrzeba
finito
Cytat(johny_s @ 9.05.2014, 14:42:24 ) *
Ale żeby utworzyć plugin nie musisz znać bebechów jQuery tylko jego api
tu masz prosty przykladzik z tworzenia plugina (1 wynik z google)
http://www.dobreprogramy.pl/djfoxer/jQuery...staw,29988.html
plugin to nic innego jak funkcja w js rociąca to co do niej należy, a jQuery ułatwia Ci obsłużenie wszystkich zdarzeń, poruszania sie po dokumencie, Ajaxy, wszystko niezależnie od przeglądarki i całą mase rzeczy o której nie mam pojęcia a znajduję jak mi coś potrzeba

Prawdę mówiąc pocieszyłeś mnie tym postem. Dziękować. Muszę trochę tylko odpocząć i sobie tego tutka przeczytam.
Znalazłem z resztą jeszcze jeden.

ps.
ale przyznacie, że posiadanie takiego umysłu do js jak twórcy samego języka to super sprawa;-))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.