Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie odnośnie JavaScript
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
albwikesl
Witam, mam pytanie odnośnie funkcji JavaScript. Chciałbym na swojej stronie umieścić kod, który będzie ukrywał jednego diva, jeśli drugi div będzie aktywny.
Chodzi mi o coś takiego:
<div id="pierwszy" display="block"></div>
<div id="drugi" display="block"></div>

Jeżeli div PIERWSZY będzie aktywny to zamienić display DRUGIEGO diva na none.
Nie wiem, czy wystarczająco obrazowo przedstawiłem to, co chciałbym osiągnąć, ale mam nadzieję, że wiecie o co chodzi.
Wiem, że istnieje opcja ukrywania diva, ale po naciśnięciu jakiegoś przycisku (onclick), ale nie chodzi mi o nią.
Z góry dziękuje za wskazówki.
johny_s
Piszesz sobie skrypcik który się odpala przy ładowaniu strony w którym sprawdzasz czy div jest widoczny i w zależności od wyniku sprawdzenia wyświetlasz/ukrywasz drugiego div'a
Tą samą funkcję możesz sobie podpiąć w funkcji która ukrywa Ci tego sprawdzanego div'a
albwikesl
Dziękuje za szybką odpowiedź. Ten skrypt będzie na bieżąco sprawdzał zmiany w kodzie strony, czy tylko raz podczas ładowania/odświeżania strony?
johny_s
Zależy jak sobie ustawisz i na jakiej zasadzie działa wyświetlanie/chowanie tego div'a którego chcesz sprawdzać.
Jak masz swoją funkcję która coś z nim robi to fukcję sprawdzającą możesz wrzucić na końcu, jeśli to jakiś niezależny skrypt to możesz ją wpiąc do jakiegoś timera i sprawdzać okresowo
PrinceOfPersia
sztuczka z input radio (mozna input radiosy schowac pozniej)
http://jsfiddle.net/6wWr8/

albo chyba prostsze rozwiazanie, uzyc jQuery i toggleClass albo czegos analogicznego:
http://jsfiddle.net/6wWr8/1/
albwikesl
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi. Chodzi mi o to, że mam przycisk, który w onlicku ma ukrywanie diva (nie mogę nic zrobić z tym przyciskiem, modyfikować etc. dlatego odpada metoda onclick). Czyli mam dodać skrypt sprawdzający za tym przyciskiem i powinno byc ok?
Jeszcze dochodzi jedna kwestia. Nie znam się na JavaScripcie, mógłbym prosić o jakąś pomoć w skonstruowaniu takiej funkcji?

PrinceOfPersia pomysł dobry, ale u mnie się nie sprawdzi - chcę, żeby skrypt automatycznie sprawdzał, czy div jest wyświetlony, a jeśli tak to ukrywał innego. W metodzie przedstawionej przez Ciebie to jest raczej nieosiągalne, ponieważ ktoś musi najpierw wybrać opcję w "radio" - chyba, że źle coś zrozumiałem.
PrinceOfPersia
Cytat
o. W metodzie przedstawionej przez Ciebie to jest raczej nieosiągalne, ponieważ ktoś musi najpierw wybrać opcję w "radio" - chyba, że źle coś zrozumiałem.

mozesz przeciez sam zainicjalizowac:
http://jsfiddle.net/6wWr8/2/ (wersja z input radio + CSS)

Cytat
PrinceOfPersia pomysł dobry, ale u mnie się nie sprawdzi

Sprawdzi sie, ale jak go dostosujesz do swoich potrzeb. Z tym, ze wydaje mi sie, ze to predzej to drugie co wkleilem (to z jQuery) bardziej sie sprawdzi, bo jest bardziej elastyczne.

Cytat
Chodzi mi o to, że mam przycisk, który w onlicku ma ukrywanie diva

a pokaz ten kod, ktory ukrywa diva.

Cytat
(nie mogę nic zrobić z tym przyciskiem, modyfikować etc. dlatego odpada metoda onclick).

funkcji obslugi zdarzenia onclick moze byc kilka. Mozesz sie podlaczyc dodajac druga funkcje, a nie usuwajac tamtej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.