To przede wszystkim, bo jestem nowa. Więc raz jeszcze: dzień dobry

Sedno sprawy:
Mam dokładnie sześć divów na stronie. Są identyczne pod względem stylu, mają przypisaną klasę, cssa na kolorki, wszystko pięknie. Chciałabym, by po najechaniu myszką na pojedynczego diva zmieniała się jego treść i styl, żeby w "nowej" treści diva użytkownik mógł sobie kliknąć w linka. Co więcej, ideałem by było, gdyby przejście między pierwszą a drugą treścią było łagodne, jak przy zastosowaniu transition w cssie. I tu pojawia się problem. Kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać, czego szukać... Wujek gógle powiedział mi tyle, że sobie mogę kolor zmienić, a za to podziękuję, bo nie o to chodzi. Javascript? Ok, chętnie nawet, ale znów - nawet nie wiem, jak się do tego zabrać. Z tego, co udało mi się do tej pory dowiedzieć, to pomogłaby funkcja w javascript i onmouseover, ale właśnie - co, gdzie i jak?
Absolutnie nie oczekuję gotowca, a jedynie wyznaczenia drogi i opisania rozwiązania językim dla inteligentnych inaczej, żeby udało mi się to wszystko choć w połowie zrozumieć. Zaznaczę też, że cssa, htmla ogarniam całkiem nieźle, php prawie i absolutnie podstawowo, javascript wiem, że istnieje.
Poszukałam odpowiedzi i na Waszym forum, ale nie znalazłam tego, o co mi chodzi.
Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam serdecznie.