Dominator
3.07.2014, 13:43:21
Witam
Pytam tak z ciekawości - czy javascript może wykryć jaki model telefonu aktualnie przegląda stronę? Czy jest to Google Nexus 5, czy Galaxy S5
by_ikar
3.07.2014, 15:15:43
I tak i nie, bo samego sprzętu nie wykryjesz, ale odczytać możesz user agenta, w którym czasami takie informacje są, wszystko zależy od przeglądarki. Powiedz co chcesz tym uzyskać? Może można to zrobić inaczej.
Dominator
3.07.2014, 16:25:07
Chciałbym po prostu analizować jakie modele najczęściej odwiedzają moją stronę. Dzisiaj prawdopodobnie na KŚ (komputerswiat) czytałem analizę przeglądarek i były w tym przeglądarki mobilne, gdzie znajdowało się TOP5 telefonów odwiedzających dane strony.
by_ikar
3.07.2014, 19:23:04
Tak, ale one wszystkie bazują na user agencie, którego każda jedna przeglądarka wyświetla inaczej. Więc takie dane są niekompletne. O wiele lepiej jest bazować na rozdzielczościach i na ich podstawie szukać modelów o podobnej rozdzielczości, tyle że znowu, każda przeglądarka ma różny sposób wyświetlania nawigacji, jedna go ukrywa całkowicie, druga nie, trzecia ma jeszcze jedną nawigacje. Generalnie ciężki temat, ale w google analitycs chyba coś takiego jest, że pokazuje ci modele telefonów, aczkolwiek nie jestem tego pewien.
Pyton_000
3.07.2014, 21:07:43
Google Analytics ma takie dane.
To może pomóc:
http://wurfl.io/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.