Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Javascript] wykrywanie modelu telefonu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Dominator
Witam
Pytam tak z ciekawości - czy javascript może wykryć jaki model telefonu aktualnie przegląda stronę? Czy jest to Google Nexus 5, czy Galaxy S5
by_ikar
I tak i nie, bo samego sprzętu nie wykryjesz, ale odczytać możesz user agenta, w którym czasami takie informacje są, wszystko zależy od przeglądarki. Powiedz co chcesz tym uzyskać? Może można to zrobić inaczej.
Dominator
Chciałbym po prostu analizować jakie modele najczęściej odwiedzają moją stronę. Dzisiaj prawdopodobnie na KŚ (komputerswiat) czytałem analizę przeglądarek i były w tym przeglądarki mobilne, gdzie znajdowało się TOP5 telefonów odwiedzających dane strony.
by_ikar
Tak, ale one wszystkie bazują na user agencie, którego każda jedna przeglądarka wyświetla inaczej. Więc takie dane są niekompletne. O wiele lepiej jest bazować na rozdzielczościach i na ich podstawie szukać modelów o podobnej rozdzielczości, tyle że znowu, każda przeglądarka ma różny sposób wyświetlania nawigacji, jedna go ukrywa całkowicie, druga nie, trzecia ma jeszcze jedną nawigacje. Generalnie ciężki temat, ale w google analitycs chyba coś takiego jest, że pokazuje ci modele telefonów, aczkolwiek nie jestem tego pewien.
Pyton_000
Google Analytics ma takie dane.

To może pomóc: http://wurfl.io/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.