Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Wyświetlanie najczęstrzych potwórzeń
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d0m1n1k_
Witam,

mam problem ze złożeniem poprawnego zapytania.
Chciałbym aby z tabeli wpisy wyświetlało mi dziesięć najczęstszych dziś wybieranych kategorii z jednoczesną podmianą cyfry kategorii na nazwę zawartą w drugiej tabeli kategorie.

Tabela WPISY
id_wpisu | id_kategorii | data_wpisu

Tabela KATEGORIE
id_kategorii | nazwa_kategorii

Staram się coś uzyskać ale każde rozbudowane zapytanie mi nie wychodzi.

1. SELECT id_wpisu , id_kategorii , data_wpisu FROM wpisy WHERE data_wpisu >= NOW() ORDER BY id_kategorii DESC LIMIT 10

Jak wybiorę poniższe zapytanie to wyświetla mi wszystkie wpisy, bez odfiltrowania jedynie dzisiejszych

1. SELECT wpisy.id_kategorii, COUNT(wpisy.id_kategorii) AS policzone, kategorie.id_kategorii, kategorie.nazwa_kategorii FROM wpisy, kategorie WHERE wpisy.id_kategorii = kategorie.id_kategorii GROUP BY kategorie.id_kategorii ORDER BY COUNT(wpisy.id_kategorii) DESC LIMIT 10

Bardzo proszę o pomoc
mmmmmmm
  1. SELECT k.nazwa_kategorii, count(w.id_wpisu) ilosc FROM wpisy w JOIN kategorie k ON k.id_kategorii=w.id_kategorii WHERE Date(w.data_wpisu)=current_date GROUP BY k.nazwa_kategorii ORDER BY 2 DESC LIMIT 10
d0m1n1k_
Trzeba przyznać - piękne zapyatnie.
Niemniej jednak wynikiem jest najczęściej powtarzana kategoria zaś ilością cyfra 1

EDIT: Ok, mój błąd wszystko działa =D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.