Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przechowywanie typu logicznego
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
QmarXX
Witam,
pisze własnego CMS-a i wzorując się na struktrurach baz danych innych dużych projektów mam dylemat w jaki sposób przechowywać wartości ustawień TAK/NIE. W phpBB3 przechowywane jest to jako TINYINT(1) UNSIGNED o wartościach 1/0, a np. w WordPress używane są opisy słowne trzymane w komórkach VARCHAR(20) o wartościach np.: "open"/"closed"/"publish". Inny system używa pól VARCHAR(3) lub ENUM i przechowuje wartości "YES"/"NO". Nie bardzo rozumiem sens używania pól varchar w takiej sytuacji, które powodują zwiększenie rozmiaru bazy danych, a i porówywanie takich wartości trwa dłużej. Macie jakieś argumenty na stosowanie opisów tekstowych czy to tylko takie widzimisie twórców poprawiające czytelność warunków w kodzie?
Crozin
1. Różnice w wielkości danych czy czasie porównania są pomijalnie małe w większości przypadków.
2. Powinieneś stosować typ BOOLEAN (będący notabene aliasem dla TINYINT(1)) chociażby w celu zwiększenia przejrzystości kodu.
3. Powinieneś korzystać z literałów TRUE oraz FALSE odnosząc się do wartości kolumny.
Pyton_000
Możesz użyć czegokolwiek co ma 1 bit czyli TINYINT(1), BIT a nawet widziałem coś takiego: CHAR(0) DEFAULT NULL które to przechwouje 2 wartości '' oraz NULL
QmarXX
Dziękuję za odpowiedzi. Użyję TINYINT(1) do którego już się przywyczaiłem. Co do czytelności kodu i stosowania BOOLEAN to raczej nikt poza mną nie będzie z niego korzystał, więc pozostanę przy znanym mi i używanym tinyint.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.