Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciągłe wykonywanie skryptu IE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
darksiders94
Witam,
Mam napisany skrypt:

1. function on_top(){
  2. if(window.scrollY!=0){
  3. window.scrollBy(0,-50);
  4. setTimeout('on_top()',0.1);
  5. }
  6. }

Skrypt działający po naciśnięciu strzałki w górę przenosi nas do góry strony. Wszystko smiga dobrze, ale nie na IE. Ten wykonuje skrypt w kółko i nie mogę zjechać w dół strony.

trueblue
  1. if(window.scrollY>0){

?
darksiders94
No tak. Chciałem zeby skrypt działał dopiero po zjechaniu na odpowiednią wysokość. Wtedy też pojawia się strzałka. zreszta bez tego na kazdej przegladarce skrypt szwankuje
trueblue
Rozumiem Twój zamysł, ale próbuję Cię naprowadzić na coś innego, nie wiem czy mam rację.
Mianowicie czystym przypadkiem we wszystkich przeglądarkach trafiasz na moment kiedy scrollY==0, a w IE nie, a Twój warunek powoduje scrollowanie w górę zawsze gdy scrollY!=0.
darksiders94
Hm.. No tak. Coś w tym jest. Tylko dlaczego w IE nie natrafiam na 0.. ? Próbowałem dać zamiast !=0 to >0. Tylko wtedy w ogóle na IE nie działa.

Ewentualnie powiedzcie jak tam dam zakres. Np od 0 do 5
trueblue
Może to zależy od odległości pomiędzy elementem, który wyzwala scroll, a górą strony? Co znów jest zależne od dostępnej przestrzeni w przeglądarce i jak powtarzam to czysty przypadek, bo równie dobrze mogłoby nie działać na innej przeglądarce (rozdzielczość ekranu, rozmiar okna, paski przeglądarki, itp.).
  1. if(window.pageYOffset>0){

darksiders94
Dziękuję kolego smile.gif wszystko śmiga. Nie znałem nawet tej formułki. Nie wiem ile już w tym siedzisz, ale kiedyś Cię dogonię i będę równie dobry biggrin.gif zawsze najwięcej pomagasz.
Jeszcze raz serdeczne dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.