Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wyciągnąć aktualny adres z iframe lub window.open?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
michaf1994
Witam
Czy ktoś z Was wie jak wyciągnąć aktualny adres z iframe lub window.open?

Nie chodzi o element.src bo zwraca początkowy adres.

W ramce będzie zewnętrzna strona, na której zawartość nie mam wpływu, co niestety utrudnia sprawę.
by_ikar
Jeżeli strona w ramce jest spoza twojego hosta, to poprzez js się do tego nie dobierzesz ze względu na bezpieczeństwo. Jeżeli to twoja podstrona, to możesz w jquery dobrać się do zawartości ramki poprzez contents(). W przypadku czystego js wyglądać by to mogło tak:

Kod
document.getElementById('myIframe').ontentWindow.document.body.innerHTML;

Chyba że chodziło ci o coś innego.
michaf1994
No właśnie niestety nie mam dostępu do strony, która będzie w ramce otwierana, bo to ma być do mojego programiku, w którym będę dodawać strony do bazy danych. Chciałem zrobić tak żeby do inputa wpisało adres, a input Ajaxem dynamicznie do php i do bazy danych, ale chyba będę musiał ręcznie każdy adres dodawać, bo nie mogę znaleźć na to sposobu.
by_ikar
No po stronie javascriptu nie wyciągniesz nic z ramki poza src. Ma to swoje słuszne zresztą uzasadnienia.
michaf1994
A jakiś inny sposób na to jest?
Mogę napisać np program w Visual Basic, ale będzie on jako *.exe, a chciałbym żeby było to dostępne na kilku komputerach, ponieważ ma być to cześć administracji i nie chcę tego udostępniać żeby ktoś nie dobrał się np do danych z bazy, do których nie ma uprawnień, a z uruchomieniem exe na stronie to jest bardzo wysoka szkoła jazdy i powiem szczerze, że nie umiem tego zrobić.
by_ikar
No nie do końca jest tak jak mówisz, bo w internet explorer jest kontrolka activex dzięki której możesz za pomocą js wykonać jakieś komendy w konsoli, czy uruchomić jakiś program. Ostatnio ktoś podobnego rozwiązania szukał, w tym temacie napisałem o tym trochę więcej: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23...&hl=activex Ale tak samo jak napisałem w tamtym temacie, raczej lepszym pomysłem było by ogarnięcie jakiejś wtyczki do przeglądarki, bo to może być łatwiejsze do ogarnięcia.
trueblue
Takim czymś (wrzucasz do pliku z rozszerzeniem .vbs) można odczytać adresy otwartych okien i zakładek w IE.
  1. set app=createobject("shell.application")
  2. for each win in app.windows
  3. msgbox(win.locationUrl)
  4. next
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.