peterlan
27.08.2014, 10:31:59
Witam, moze mi ktos poradzic jak zrobic obejscie dla Internet Explorer 10, 11, by podmienic wybrane style dla uzytkownikow korzystajacych z tej wersji?
Chyba ze ktos mial problem z ladowaniem fontu 'entypo' pod ie 10 oraz 11
markuz
27.08.2014, 10:50:31
A w jaki sposób ją ładujesz? font-face? Jaki format?
peterlan
27.08.2014, 11:25:44
@font-face{
font-family: 'entyporegular';
src: url('http://www.adres.com/fonts/entypo/entypo-webfont.eot');
src: url('http://www.adres.com/fonts/entypo/entypo-webfont.eot?#iefix') format('embedded-opentype'),
url('http://www.adres.com/fonts/entypo/entypo-webfont.woff') format('woff'),
url('http://www.adres.com/fonts/entypo/entypo-webfont.ttf') format('truetype'),
url('http://www.adres.com/fonts/entypo/entypo-webfont.svg#entyporegular') format('svg');
font-weight: normal;
font-style: normal;
}
tak ma w css wpisane
trueblue
27.08.2014, 11:39:46
adres.com to adres Twojej strony?
Proponuję upload fontów na Twój serwer (jeśli nie ma ich) i podanie ścieżki względnej do nich w css.
markuz
27.08.2014, 11:45:23
A ja użycie Cufona (jeżeli tej czcionki używasz np. do nagłówków itp.)
by_ikar
27.08.2014, 12:27:04
Cufona się już nie używa i używać się tego wcale nie powinno. Śmiecenie internetu w celu tylko zaspokojenia widzimisię zleceniodawcy jest za częstą praktyką..
markuz
27.08.2014, 12:33:51
Słyszałem już kilka razy, że "Cufona się już nie używa" - tylko nikt nie podaje żadnych argumentów. Owszem - czasami są problemy np. z hoverami - ale w niektórych przypadkach Cufon się sprawdza. Jeżeli tekst ma być jedynie nagłówkiem - to jak najbardziej Cufon jest na miejscu. Do dłuższych treści bądź dynamicznych tekstów (nie wspomnę o animacjach) - zgadzam się z @by_ikar.
peterlan
27.08.2014, 13:00:36
poprawilem tak jak podpowiadacie, jednak nic nie dziala tak jak powinno,
ogolnie na Chrom wszystko dziala poprawnie, jednak ie i fx nie daje rady.
A czy znacie jakis sposb by zmienic to w stylach na zasadzie, iz wyeliminuje to z ie oraz fx?
tego fontu uzywam do kilku ikonek dlatego nie jest on az tak istotny, nie sa to zadne wazne naglowki tekstowe.
trueblue
27.08.2014, 13:01:59
peterlan
27.08.2014, 13:06:55
perfekcyjnie

dzieki
trueblue
27.08.2014, 13:30:59
Czyli fonty miałeś na innej domenie, a sugerowałem przeniesienie ich na serwer, a Ty znów stwierdziłeś, że poprawiłeś.
Ech.
peterlan
27.08.2014, 13:34:51
tak sie sklada ze mam w jednym katalogu plik z fontami.
trueblue
27.08.2014, 14:25:39
Ale odwoływałeś się po adresie URL, a nie ścieżce względnej/bezwzględnej. Być może korzystasz z tych samych zasobów z różnych domen/subdomen.
by_ikar
27.08.2014, 14:53:00
Cytat(markuz @ 27.08.2014, 13:33:51 )

Słyszałem już kilka razy, że "Cufona się już nie używa" - tylko nikt nie podaje żadnych argumentów. Owszem - czasami są problemy np. z hoverami - ale w niektórych przypadkach Cufon się sprawdza. Jeżeli tekst ma być jedynie nagłówkiem - to jak najbardziej Cufon jest na miejscu. Do dłuższych treści bądź dynamicznych tekstów (nie wspomnę o animacjach) - zgadzam się z @by_ikar.
Nie używa się dlatego że to jest błąd tworzącego layout, a nie kodera. To że grafik sobie wymyśli jakieś rzeczy których się nie da osiągnąć na poziomie html/css i pokazuje taki projekt klientowi, a klient potem tego wymaga, to jest TYLKO I WYŁĄCZNIE wina grafika, że jego wiedza z tego zakresu ogranicza się tylko do umiejętności graficznych. Kodowałem takie layouty, klnąłem jak szewc, bo to co grafik potrafi sobie czasami z czcionkami wymyślić, to jest masakra. Najgorsze jest to że tacy ludzie przez bardzo długi czas nie mają świadomości tego że nie da się osiągnąć w normalny sposób takich efektów na czcionkach co w programach graficznych. Cufon powstał w czasach kiedy królował IE, kiedy łatwiej było użyć cufona, niż zastosować jakieś haki aby to działało tak jak zostało zaprojektowane. Ale te czasy minęły a potworki pokroju IE 6 czy IE 7 powoli odchodzą w zapomnienie. Dlatego warto razem z tymi potworkami, te wszelkiej maści protezy zakopać gdzieś głęboko i zapomnieć o tym, że w ogóle się tak kaleczyło witryny.
Wiem że temat jest nie o tym, że niepotrzebnie robię tutaj offtopic, ale bądźmy poważni, albo się rozwijamy, albo się cofamy w rozwoju. Trzeba kiedyś wybrać, czy się jest klepaczem, czy developerem.
trueblue
27.08.2014, 15:41:20
Cytat(by_ikar @ 27.08.2014, 15:53:00 )

Cufon powstał w czasach kiedy królował IE
Akurat IE przodował w obsłudze fontface, od wersji IE5.5 potrafił obsługiwać niestandardowe czcionki, co prawda tylko w formacie EOT.
by_ikar
27.08.2014, 16:37:30
Akurat nie chodziło mi o problemy z czcionkami, ale okres czasu kiedy jak grzyby po deszczu pojawiali się graficy którzy używali wygładzania w photoshopie i chcieli uzyskać ten sam efekt na stronach www. Czyli chodzi o tego starego cufona, który używał flasha, bo we flashu można było wygładzić jakoś te czcionki żeby wyglądały jak w photoshopie.. A właśnie to jest jedna z najgorszych rzeczy..
trueblue
27.08.2014, 17:13:41
Cytat(by_ikar @ 27.08.2014, 17:37:30 )

A właśnie to jest jedna z najgorszych rzeczy..
Najgorsza, bo używali Cufona żeby osiągnąć ten efekt, czy najgorsza, bo chcieli aby czcionka była wygładzona?
P.S. Użycie czcionki w formacie SVG daje efekt identyczny z Cufonem, co jest akurat oczywiste.
by_ikar
27.08.2014, 18:58:19
Najgorsza bo używali do tego flasha, tzn do wygładzania czcionek. Sam fakt wygładzania czcionek nie jest tutaj punktem zaczepienia. Niestety ale przez tego flasha znienawidziłem cufona, zwłaszcza że ja mam od dość dawna wtyczkę dla flasha click-to-play.. Nie muszę mówić jak wyglądały nagłówki, nawigacje, czy nawet czasem całe treści newsów na niektórych stronach..
trueblue
27.08.2014, 19:07:51
Ale Cufon to nie Flash.
Był co prawda sIFR.
by_ikar
27.08.2014, 19:32:32
sIFR to skrót od "Scalable Inman Flash Replacement" i jest niczym innym jak javascriptem i flashem
trueblue
27.08.2014, 19:35:43
Zgadza się, dlatego o nim wspomniałem jako przeciwieństwo Cufona, który to nie używa Flasha, ale SVG/VML.
by_ikar
27.08.2014, 19:42:27
Czy cufon czasami kiedyś tego nie używał ?
peterlan
28.08.2014, 08:32:50
coz za tematy...ja zbyt krotko jestem w branzy by kojarzyc to o czym piszecie, jednak zazwyczaj korzystam z fontsquirrel i google fonts, a temat ktory rozpoczalem dotyczyl fontu entypo.
A propo fontow i projektow w Photoshopie np, to jakich czcionek najlepiej uzywac do contentu i tutaj wlasnie pojawia sie kolejne pytanie czy warto je wygladzac?
by_ikar
28.08.2014, 09:07:03
Widzisz, problem jest tego typu, że taki photoshop tego wygładzania ma kilka rodzajów i o ile użyjesz zwykłego wygładzania, to taki efekt da się osiągnąć w co nowszych przeglądarkach (chrome. safari, firefox) niestety nie wiem jak to wygląda w najnowszym IE. Ale właśnie graficy potrafią używać wygładzania, którego się nie da osiągnąć w css i wówczas jedyne wyjście, to svg (cufon) aby czemuś takiemu zaradzić. No i kolejna sprawa to te wygładzanie działa w każdej przeglądarce inaczej. A nawet patrząc po ostatniej aktualizacji chrome z nowym systemem rendrowania fontów directwrite który u niektórych nie działa, bo wszystko zależy od tego jak przeglądarka sobie radzi z akceleracją sprzętową. Więc jeżeli koniecznie chce się osiągnąć wszędzie ten sam efekt, to lepiej jest nie wygładzać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.