Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CKEditor][WordPress] Znaczniki <p> w edytorze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukas0987
Witajcie,
mam duży problem z edytorem CKEditor zainstalowanym w WordPressie 3.9.2.
Po wciśnięciu ENTER edytor dodaje mi znaczniki <P> zamiast <BR />
i nawet jak je ręcznie usunę w źródle to po powrocie do widoku HTML nadal te znaczniki
są dodawane.

Naturalnie dużo czytałem w sieci o kofiguracji CKEditor inni użytkownicy
polecają dodanie w pliku config.js linijki config.enterMode = CKEDITOR.ENTER_BR;.

Nie stety u mnie to kompletnie nie działa.

Mój plik config.js z folderu ckeditor.
  1. /**
  2.  * Copyright (c) 2003-2013, CKSource - Frederico Knabben. All rights reserved.
  3.  * For licensing, see LICENSE.html or http://ckeditor.com/license
  4.  */
  5.  
  6. CKEDITOR.editorConfig = function( config ) {
  7. // Define changes to default configuration here. For example:
  8. // config.language = 'fr';
  9. // config.uiColor = '#AADC6E';
  10. config.enterMode = CKEDITOR.ENTER_BR;
  11. };

Siedzę już czwartą godzinę i kompletnie nie wiem dlaczego to nie działa.
Strasznie już mnie ta sytuacja irytuje.

Próbowałem również w functions.php w folderze wp-includes dodać zapis:
  1. remove_filter( 'the_content', 'wpautop' );//z tresci
  2. remove_filter( 'the_excerpt', 'wpautop' );//z wypisu

ale wtedy wywala mi całego WordPressa i nie ładuje się żadna strona (biały ekran).

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki jak rozwiązać tą irytującą sytuację.
memory
spróbuj shift + enter. Ogólnie nie jest rekomendowane br z użyciem enter
lukas0987
Spróbuję jeszcze dzisiaj podmienić go na FCKEditor.
Dawniej korzystałem z niego i byłem zadowolony.
Dowiem się wtedy czy problem jest po stronie WP czy CKEditor.
Turson
Ale to nie jest problem z CKEditorem tylko norma, że enter to nowy akapit <p> a shift+enter to przejście do nowej linii <br/>. Tak już jest. W wordzie nawet taka kombinacja klawiszy robi dokładnie to samo
lukas0987
No właśnie nie do końca. Aby CMS funkcjonował bardzo dobrze i style się nie rozjeżdzały albo nie dodawałay blokuje się w ramach TEXTAREA znaczniki <P>, gdzie po naciśnięciu nie ważne ile razy ENTER w kodzie występuje znacznik <BR />. Szczególnie zalecane to jest w ramach tzw. krótkich tekstów (zajawek, short text).
Wieczorem powalczę z FCK i podzielę się swoimi rezultatami.
Forti
Wydaje mi się, że trochę próbujesz przekombinować.

<p> to po prostu znak nowego akapitu, a standardy pisania jakichkolwiek dokumentów mówią jasno, że nowa linijka to jedno <br> czyli odpowiednik shift + enter w np. wordzie, a nowy akapit, to nic innego jak linijki oddzielone, że się tak brzydko wyrażę <br><br>, czyli to samo co robi <p>. w HTML pozwala to trzymać prosto i wygodnie tekst (odzielać akapity od siebie naturalnie, a nie sztucznie przez 2x <br>). Dziwne, że np. na tym forum tego nie ma. Według mnie jest to ogromna zaleta ckeditora - sam z niego korzystam na swojej stronce.

Uczą tego w podstawówce, co to akapit i do czego służy.
ohm
Z tego co kojarzę to CKEDITOR.editorConfig nie powinno się nazywać CKEDITOR.config ?
lukas0987
Cytat(Forti @ 12.09.2014, 16:32:12 ) *
Wydaje mi się, że trochę próbujesz przekombinować.

<p> to po prostu znak nowego akapitu, a standardy pisania jakichkolwiek dokumentów mówią jasno, że nowa linijka to jedno <br> czyli odpowiednik shift + enter w np. wordzie, a nowy akapit, to nic innego jak linijki oddzielone, że się tak brzydko wyrażę <br><br>, czyli to samo co robi <p>. w HTML pozwala to trzymać prosto i wygodnie tekst (odzielać akapity od siebie naturalnie, a nie sztucznie przez 2x <br>). Dziwne, że np. na tym forum tego nie ma. Według mnie jest to ogromna zaleta ckeditora - sam z niego korzystam na swojej stronce.

Uczą tego w podstawówce, co to akapit i do czego służy.

Skład tekstu czy w programie graficznym czy w edytorze tekstu to kompletnie inna sprawa.
W istocie masz rację, że do poprawnego formatowania jest to bardzo potrzebne. Z stylami to bardzo ułatwia pisanie tekstów.
Sprawa inaczej się ma przy stronach www. Dwie agencje interaktywne, z którymi współpracowałem
(jedna z nich obsługuje serwisy z top 10 rankingu Money.pl) korzystają właśnie z tego mechanizmu
co opisałem. Blokują one zarządcy CMS-em możliwość dodawania znacznika <P>. W ten sposób ubezpieczają
się przed rozjechaniem strony.

Serwis troszkę starszy, z którym miałem styczność miał wdrożonego FCKEditor i tam można to zrobić bez najmniejszego problemu.
Temat często poruszany na zagranicznych forach, jednak kompletnie nie rozumiem dlaczego u mnie nie dziala.

Cytat(ohm @ 12.09.2014, 20:38:28 ) *
Z tego co kojarzę to CKEDITOR.editorConfig nie powinno się nazywać CKEDITOR.config ?

Takie ustawienia mam w CKEditor 4.0.0.1. Zmieniałem na te co sugerujesz, jednak bez skutku.
pedro84
Cytat(lukas0987 @ 23.09.2014, 21:16:34 ) *
Blokują one zarządcy CMS-em możliwość dodawania znacznika <P>. W ten sposób ubezpieczają się przed rozjechaniem strony.

W jaki sposób dodanie paragrafu może spowodować jakiekolwiek błędy po stronie frontu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.