Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JS OOP - opinie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
marcus753
Ostatnio postanowiłem zrobić quiz w js z wykorzystaniem programowania obiektowego i przestrzeni nazw. Po kilku godzinach zabawy, doszedłem do wniosku że obiektówka bardziej mi przeszkadzała niż pomagała. O ile generując kilkadziesiąt czy nawet kilka podobnych obiektów korzystanie z OOP jest bardzo przydatne o tyle pisząc połączenie z ajaxem czy zapisywaniem odczytywaniem danych do bazy zwykłe funkcje wydały mi się o wiele bardzie przejrzyste niż obudowywanie tego w obiekty.
Dodatkowo obiekt odpowiadający za zapytania bazodanowe powinno się tworzyć tylko raz więc powinniśmy to obudować w jeszcze jeden obiekt/wzorzec np. singleton... i z 10 linii kodu robi nam się 50... a przejrzystość akurat w tym przypadku wcale nie wzrasta.

Jakie jest wasze zdanie ? do wszystkiego wykorzystujecie obiekty ? czy może jednak część strony piszecie tradycyjnie za pomocą funkcji (które przecież też są obiektem) a tylko niektóre elementy tworzycie w tradycyjnych obiektach.

Zastanawiam się czy nie lepiej mieć npl. 50 funkcji i tylko część z nich wykorzystywać jako obiekty (nadawać im właściwości metody itp) niż każdy fragment kodu js opakowywać obiektem.
viking
Ale przecież to w niczym nie przeszkadza. Do tego jeżeli ładnie sobie podzielisz wszystko na moduły to w połączeniu z CommonJS obsługuje się fantastycznie i jest przenośne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.