Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ERP/CRM własnego projektu
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
zwora
Witam,

Mam małą firmę produkcyjną i chciałbym sobie trochę uprościć/zautomatyzować zarządzanie nią. Do tej pory stworzyłem sobie system oparty na javascripcie, php i bazie danych i dość dobrze spełnia swoje założone funkcje. Teraz chciałbym go rozbudować, ale jest to dość czasochłonne zadanie i wolałbym zamiast siedzieć nad kodem skorzystać z jakiegoś CMSa, w którym szybciej mógłbym osiągnąć te same cele. Zatem musiałbym mieć możliwość definiowania różnych interfejsów i funkcjonalności dla różnych grup użytkowników, wiązania poszczególnych elementów z tabelami w bazach danych. W zasadzie cała informacja o działaniu firmy (klienci, towary, podzespoły, faktury i dokumenty, itp) musiałaby być zawarta w bazie, a CMS miałby służyć do odpowiedniego prezetowania tej treści i jej modyfikacji. Do tej pory nie miałem doświadczenia z CMSami (poza gotowym oprogramowaniem sklepu prestashop) i dlatego potrzebuję ukierunkowania na najwłaściwsze rozwiązanie. Myslałem o Joomla, ale może jest coś lepszego w tej kwestii.

P.S. Zależy mi, żeby mógł sam sobie modyfikować wszystko, więc gotowe oprogramowanie raczej nei chodzi w grę.

Dziękuję i pozdrawiam
aniolekx
żaden z CMS'ow w podstawowej wersji nie ma wskazanych przez ciebie funkcjonalności, musiał byś poszukać odpowiednich modułów/pluginów/dodatków do takiego CMS'a, a zmontowanie czegoś takiego, testowanie rożnych rozwiązań tez zajmie sporo czasu, jeżeli nikt nic bardziej odpowiedniego nie poleci to proponuje sprawdzić Drupal'a

Jeżeli masz już coś co sam stworzyłeś to może warto by było abyś wskazał te elementy które są dla ciebie najbardziej problematyczne / czasochłonne.
Turson
Żaden CMS w gołej postaci nie oferuje takiej funkcjonalności jakiej wymagasz. Pozostaje wybrać CMS i zlecić komuś napisanie dodatku w postaci tej funkcjonalności. Resztę, czyli zarządzanie treścią strony już masz.
Może być Joomla, może być nawet Wordpress, Typo3, możliwości naprawdę wiele, kwestia to odpowiedni moduł/komponent.
W przypadku Joomli mogę pomóc z tym wink.gif
zwora
Dzięki za odpowiedzi. W obecnej postaci problematyczne jest to, że rozwijam swój system na zasadzie kolejnego dodawania poszczególnych funkcjonalności i w związku z tym nie wszystkie elementy są uniwersalne (dające się wykorzystać w wielu miejscach) i skrypty stają się długie i trudne do edycji. Np. chcąc dodać jakiś formularz, który w elementach kotrolnych (np. input type="text", lub select) wyświetlał by pewne dane z bazy a po modyfikacji by je zapisywał, to muszę robić osobne skrypty php do pobrania danych, do zapisania lub usunięcia, później muszę odebrać te dane w formacie xml i odpowiednio przetworzyć, a następnie dynamicznie utworzyć kod html poprzez zmienną tekstową w javascript, którą następnie podstawiam za własność innerHTML obiektu odpowiedniego kontenera. A może jest jakieś środowisko, w którym po prostu w trybie graficznym zrzucałbym na kontener kontrolki i przypisywał odpowiednie pola w bazie danych, a odpowiednie skrypty php generowałyby się automatycznie. Coś w stylu visual c++, ale dla aplikacji internetowych. Chodzi mi o przyspieszenie procesu programowania oraz jeśli to możliwe dostęp do bibliotek gotowych funkcji. Jeśli natomiast byłyby miejsca, gdzie należy samemu coś oprogramować, to nie powinienem mieć problemu. Wszystko da się zrobić w tradycyjny sposób, ale nie zawsze efekt będzie optymalny i no i ilość poświęconego czasu też nie jest bez znaczenia. Może ktoś stowrzył coś w rodzaju Visual Ajax smile.gif
gitbejbe
tak jak koledzy powyżej. Najłatwiej dla Ciebie będzie poszukanie gotowców, które najbardziej by odpowiadały temu co potrzebujesz - na np themeforest, a udoskonalenie komuś zlecić lub jeśli czujesz się na siłach samemu rozszerzać. Silnik obojętny. Co do "wyklikania sobie strony" w sposób jaki opisałeś, to jeśli znasz c# to asp.net (Visual studio) będzie tym czego szukasz.
aniolekx
Cytat(zwora @ 13.11.2014, 19:03:54 ) *
to muszę robić osobne skrypty php do pobrania danych, do zapisania lub usunięcia, później muszę odebrać te dane w formacie xml i odpowiednio przetworzyć, a następnie dynamicznie utworzyć kod html poprzez zmienną tekstową w javascript, którą następnie podstawiam za własność innerHTML obiektu odpowiedniego kontenera. stowrzył coś w rodzaju Visual Ajax smile.gif

a po co ten xml?
zwora
C# i asp.net wolałbym uniknąć (być może niesłusznie) bo wszedłem już w JS i PHP i czuję się w tym dobrze, a tamtego musiałbym się dopiero uczyć. Nie jestem z zawodu programistą i wiedza tego typu jest mi potrzebna w zasadzie do realizacji moich własnych projektów. To jest takie moje hobby i rozrywka, po prostu to lubię, ale mam ograniczony czas, więc chciałbym trochę przyspieszyć pewne czynności. Chciałby też sobie to wykonać w miarę osobiście, bo będę tym później administrował i rozwijał w miarę potrzeb. A może jest jakiś dobry edytor WYSIWYG z obsługą baz danych i z możliwością łatwej modyfikacji kodu plików.

A odnośnie xml, to po prostu w jednym skrypcie php odbieram dane z różnych tabel bd jednocześnie i wygodnie jest mi je odpowiednio zatagować. Można też użyć JSON, ale ja akurat używam formatu xml.

Wykupiłem sobie serwer na linuxpl i można tam łatwo zainstalować różne aplikacje open source (rysunek). Czy ktoś doświadczony w tej tematyce mógłby wskazać, która aplikacja mogłaby spełnić moje oczekiwania. Zależałoby mi na:

prostym i szybkim tworzeniu formularzy, łatwym integorwaniu ich z bazą danych (najlepiej mySQL),
kontroli dostępu z podziałem na grupy użytkowników i określaniem do których formularzy poszczególne grupy będą miały dostęp,
możliwości generowania plików pdf (lub możliwość integracji z odpowiednią biblioteką - ja używam FPDF),
możliwości tworzenia dokumentów ods (xls) lub plików csv.

Witam ponownie,

Zacząłem się bawić drupalem, ale nie do końca spełnia moje oczekiwania. Istniejące moduły do wysyłania formularzy są nastawione raczej na wysyłanie zgłoszeń e-mailem lub wpisywanie do dedykowanej bazy danych w sposób inny niż bym chciał. W związku z tym mam pytania:

1. Gdzie (w jakiej ścieżce) zapisywane są gotowe formularze, bo chciałbym je trochę podrasować?
2. Chciałbym dodać autouzupełnianie do niektórych pól (na podstawie porównania wpisywanego tekstu z treścią w odpowiedniej tabeli bd), w którym miejscu najlepiej to dopisać, jeśli będę miał wiele formularzy i każdy z nich będzie autouzupełniany inną treścią?
3. W jaki sposób najlepiej pobrać treść z bd do formularza (czy np. poprzez wywołanie skryptu php z echo)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.