Na początku muszę uprzedzić, że jestem bardzo początkująca jeżeli chodzi o JavaScript, ale się staram, więc proszę o wyrozumiałość.
Tworzę taki banalny formularz i mam kilka problemów.
Mam na razie coś takiego:
<form action="Rejestracja" id="reje"> <ul> Imię:<br> <input type="text" id="imie"> <br> Nazwisko:<br> <input type="text" id="nazwisko"> <br> Hasło:<br> <input type="password" id="haslo"> Płeć: <br> <form> <input type="radio" name="plec" value="mezczyzna" id=" mezczyzna">Mężczyzna <br> <input type="radio" name="plec" id="kobieta" value="kobieta">Kobieta </form> Zainteresowania: <br> <input type="checkbox" name="zainteresowania" id="matematyka" value="matematyka"> Matematyka <br> <input type="checkbox" name="zainteresowania" id="fizyka" value="fizyka"> Fizyka <input type="submit" value="Zarejestruj" onclick="reje()"> </ul> </form>
Co trzeba zrobić, żeby wyświetlał się alert z wybraną płcią i zainteresowaniami?
Zrobiłam jak dotąd:
function reje(){ var imie = document.getElementById("imie").value; var nazwisko = document.getElementById("nazwisko").value; var haslo = document.getElementById("haslo").value; { alert("Nazywasz się " + imie + " " + nazwisko + ", jesteś " ); } }
Mam też problem ze sprawdzeniem tego, co wpisał użytkownik. Tzn ja żądam, żeby wpisał np. "a", i od razu po wpisaniu ma pojawić się odpowiedni alert (czyli trzeba użyć onkeypress). Co tu jest źle?
Napisz a : <input type="text" name="test" id="test" onkeypress="test()">
function test(){ var litera = document.getElementById("test").value; if (litera != "a") { alert("Brawo! Wpisałeś a!"); } else { alert("Żle... Masz wpisać a!"); } }