Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie parametru klikniętego buttona
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Mephis
Witam.

Używam ajaxa do dynamicznego wysyłania danych. Ogólnie nie było problemów, gdy pobierałem dane z odpowiedniego formularza - okienka tekstowe, checkboxy i radio przesyłane było poprawnie do pliku PHP.

Przy statycznym formularzu, do pliku PHP przesyłane są w POST są dane z elementu 'op' z wartością klikniętego buttona czyli 'add' albo 'delete'.
  1. <form method='post'>
  2. <button type='submit' name='op' value='add'>opcja 1</button>
  3. <button type='submit' name='op' value='delete'>opcja 2</button>
  4. </form>

1. $('form').on('submit', function(e) {
  2. var op = $("button[name=op]").val();
  3. var string = '&option=' + op
  4.  
  5. ...request...
  6.  
  7. e.preventDefault();
  8. });

Przy dynamicznym formularzu pobiera mi wartość tylko pierwszego elementu. Nie dziwne, bo pobieram wartość elementu o name=op i i taką wartość otrzymuję. Pytanie brzmi: w jaki sposób wybrać element "button[name=op]" który został kliknięty i z niego pobrać wartość?
trueblue
Zmienić typ buttonów na "button" i przypiąć do obydwu zdarzenie onlick.
Albo lepiej zmienić typ buttonów na "button", przypiąć zdarzenie onclick, modyfikować input hidden option, i wtedy przypiąć zdarzenie onsubmit na formularzu.
Mephis
Ale jeśli zamienię typ przycisku na "button", to przy wyłączonym JS formularz nie wyśle się wraz z kliknięciem...
trueblue
http://jsfiddle.net/7LyLLxxh/
Mephis
Mniej więcej o to mi chodziło, ale już działa. Dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.