Bajaczysko
29.01.2015, 19:09:24
Witam.
Znam różnicę między include_once() a include(). Zastanawiam się czy jest jakiś sens używanie include() skoro include_once() posiada dodatkową cechę, że nie pozwala na kolejne dodanie tego samego pliku? Czy jest może jakiś przypadek gdy lepiej jest użyć include() niż include_once()?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam!
daWeb
29.01.2015, 19:31:39
Wtedy kiedy chcesz coś raz dołączyć do skryptu to używasz include_once masz pewność, że drugi raz danej funkcjonalności nie dołączysz. Przypadek - choćby ze względów wydajnościowych dołączanej funkcjonalności.
Bajaczysko
29.01.2015, 19:38:36
No dobrze ja rozumiem różnicę między nimi

Ale czy w takim razie mogę dołączyć dwa razy jakiś plik
tak aby miało to sens?
daWeb
29.01.2015, 19:48:48
W sumie rzadko się spotykałem by dołączało się dwa razy ten sam plik, to zależy co się bardziej opłaca. Natomiast możesz, to zrobić przypadkiem nawet o tym nie wiedząc, a to już różnie może wpłynąć na twój skrypt albo się coś posypie albo, tak jak pisałem spowolnisz działanie skryptu.
Bajaczysko
29.01.2015, 19:54:43
Hmm to bardzo ciekawe. Mógłbyś podać przykład takiego zdarzenia kiedy opłaca się dołączać ten sam plik dwa razy? Jakoś nie umiem sobie wytłumaczyć po co takie coś robić.
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi
Pyton_000
29.01.2015, 20:00:07
Ot pozostałość po dawnych czasach. Ja nie potrafię sobie wyobrazić przypadku dołączania 2x tego samego pliku.
Jedynie co to do szablonów np. jakiś kawałek forma czy cóś. Do niczego innego się nie nadaje.
daWeb
29.01.2015, 20:04:38
choćby prosta konfiguracja w pliku lub jakiś szablon frontend-owy, który musi zostać powielony na tej samej stronie, aczkolwiek pierwszy przykład tylko w małych systemach.
Bajaczysko
29.01.2015, 21:15:37
W porządku. Dzięki wielkie jeszcze raz za odpowiedzi!

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.