"Trochę" się pokręciłam w kodowaniu i teraz nie wiem, jak mam to naprawic.
mam 4 pliki.
new.php (dodaje przepisy do bazy danych)- który zawiera również w sobie formularz.
CODE
<?php try { if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') { $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=przepisy', 'beatam', '123') or die ('problem z nawiązaniem połączenia!'); $pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); $stmt = $pdo -> prepare('INSERT INTO `przepis` (`nazwa`, `przepis`, `kategoria`) VALUES( :nazwa, :przepis, :kategoria)'); // 1 $stmt -> bindValue(':nazwa', $_POST['nazwa'], PDO::PARAM_STR); // 2 $stmt -> bindValue(':przepis', $_POST['przepis'], PDO::PARAM_STR); $stmt -> bindValue(':kategoria', $_POST['kategoria'], PDO::PARAM_STR); $kategoria = $stmt -> execute(); // 3 if($kategoria > 0) { } else { } } else { echo ' <form enctype="multipart/form-data" action="" method="post"> <p>Nazwa dania:<br> <input type="text" name="nazwa"/></p> <p>przepis:<br> <input type="text" name="przepis"/></p> <p> <select name="kategoria" action="value"> <option value="">Wybierz kategorie</option> <option value="desery">desery</option> <option value="dodatki">dodatki</option> <option value="grill">grill</option> <option value="makaronowe">makaronowe</option> <option value="mięsne">mięsne</option> <option value="regionalne">regionalne</option> <option value="rybne">rybne</option> <option value="sosyidipy">sosy i dipy</option> <option value="zupy">zupy</option> </select></p> <input type="submit" value="Dodaj"/> ';
formularz fota.php formularz dodawania zdjęc do bazy
CODE
<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="utf-8"> </head> <body> <form enctype="multipart/form-data" action="upload.php" method="post"> <input type="file" name="plik" id="plik"> <input type="button" value="Wyślij" onclick="wyslijPlik()"> </form> <section> <progress value="0" max="100" id="postep"></progress> </section> </body> </html>
upload.php skrypt dodający zdjęcia do bazy.
i upload.js - z funkcją WyślijPlik().
I teraz jak w new.php, prawidłowo napisac w formularzu, aby dodawał -NIE osobno plik i osobno przepis jeden pod drugim w tabeli
Tylko jednym przyciskiem dodawał razem w jednym wierszu w tabeli
bo mam w formularzu fota.php button generujący metodę Wyślijplik();
a w new, submit- dodający przepis... Nie wiem jak to połączyc.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za każdą sugestię.