Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mały problemik :)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Morris
Witam wszystkich serdecznie!
Ponieważ zaczynam się dopiero bawić php i bazami danych więc mały problemik jest dla mnie rzeczywiście Wielkim Problemem... Ale do rzeczy.
Chciałbym na stronie umieścić rozkłady jazdy autobusów miejskich...
Od czego zacząć, tak aby w efekcie na stronie móc wygenerować rozkład podobny do rozkładu z przystanku autobusowego... Oczywiście powinna być taka możliwość by móc wybierać rozkład według linii ( wyświetlają się kierunki, po wybraniu kierunku wyświetlają się wszystkie przystanki na danej linii i dopiero po wybraniu przystanku konkretny rozkład) lub według przystanków ( wyświetlają się wszystkie linie odjeżdżające z tego przystanku, i dalej już podobnie).
Dane którymi dysponuję są w postaci tabel zapisanych w exelu, są to jednak kolejne godziny ciurkiem. Mnie interesowałoby żeby zgrupować w rozkładzie wszystkie odjazdy np. o godz 4 (4:01, 4:15 itp).
Na koniec dorzucę jeszcze jeden problem
Jak zaznaczyć kursy specjalne( np autob. niskopodłogowy itp) tak, aby były w jakiś sposób wyróżnione....
Uff... trochę dużo tego jak na mój pierwszy post na tym forum, ale może kogoś tym zainteresuję.
Pozdrawiam
Morris
Majdan
Ja bym proponował na początek jakiś kurs MySQL-a. Musisz zrozumieć bazy, bo nie wiem na jakim jesteś poziomie (napisałeś, że zaczynasz przygodę).
Po dobrym kursie sam zaprojektujesz swoją bazę, a dopiero potem można zaproponować jak wyciągać rekordy na podstawie jakiś kryteriów.
No i ODBC, żeby zrzucić z Excela do MySQL-a.
Morris
Wszystko byłoby fajnie... tylko nie bardzo mam czas... moze kiedyś... smile.gif Może jeśli nie to, to ktoś podpowiedziałby coś bardziej prostego z wykorzystaniem tabel połączonych??
Pozdrawiam
Morris
cim
może coś takiego co udawałoby forum (sztuka dla sztuki tylko na localhost`a) :?:
poczatkowo to można bez logowania etc. tylko same wyświetlanie, dodawanie postów
oldek
Jeśli czas nagli, a masz to w Excellu to... użyj Accessa! Tylko przed projektowaniem tabel musisz dobrze zrozumieć ideę relacyjnych baz danych, w szczególności normalizacji realacji. Jeśli będziesz miał pojęcie o pierwszej, drugiej, trzeciej a może i czwartej postaci normalnej, wówczas zaprojektowanie tabel i połączeń miedzy nimi nie sprawi kłopotu. Bez tego wszelka działalność projektowa bazy danych IMHO jest daremna. cool.gif Access jest w tym dziele nieocenionym pomocnikiem, bo sam potrafi prostować błędy i generować SQL-a. Niestety jego sugestie co do podziału tabeli tyjściowej na tabele spiete relacjami należy traktować bardzo ostrożnie... Tu automatyzacja nie zawsze wychodzi na zdrowie. worriedsmiley.gif
Morris
Właśnie tak próbowałem, bo kiedyś bawiłem się Accesem, i nawet co nieco mi wychodziło. No dobrze... ale jak wyeksportować to aby znalazło się w MySql?
No i żeby posortować to odpowiednio... Tu głównie chodzi mi o to że np. jest tabela z pierwszą kolumną zawierającą pełne godziny, i w poszczególnych wierszach umieszczone są już tylko minutki... Hmmm generalnie w Jportalu najlepiej wychodzą mi przeróbki skórek... natomiast jesli chodzi o programowanie z tym już gorzej...
Ale może krok po kroku z Waszą nieocenioną pomocą uda się coś "zmajstrować" smile.gif
Pozdrawiam
Morris
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.