Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak sie uczyc javascriptu?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
robert1974
czesc,
czy moglibyscie mi podpowiedziec jak najlepiej nauczyc sie (od zera) javascriptu i jego mozliwosci?

czy jakas polecana strona z przykladami? mysle o: http://www.w3schools.com/js/

czy to dobry pomysl bym zaczal od prob z biblioteka bootstrap, czy moze jest cos lepszego?

Dziekuje za pomoc.

PrinceOfPersia
strona MDN lepsza do nauki.

Cytat
czy to dobry pomysl bym zaczal od prob z biblioteka bootstrap, czy moze jest cos lepszego?

A w jaki sposób Bootstrap może ci się przydać do nauki JavaScriptu? W Bootstrapie operujesz na HTMLu głównie.

Już lepiej ucząc się korzystać z jQuery (bo pozwala zapomnieć o szczegółach implementacji różnych funkcji w przeglądarkach, a skupić się na celach nauki czyli poznaniu JavaScript).

robert1974
moze bladze, ale javascript kojarzy mi sie z obiektami graficznymi i funkcjonalnosciami na stronie.
bootstrap takie obiekty daje do wykorzystania, wiec mysle wykorzystac a nie kodowac od poczatku.
dzieki.
Forti
Javascript to cos więcej niż to o czym piszesz. W tym języku można pisac cale aplikacje zastępując np. Php. Możliwości są ogromne a przy tym jest bardzo wydajny.
PrinceOfPersia
Cytat(robert1974 @ 17.02.2015, 07:45:22 ) *
moze bladze, ale javascript kojarzy mi sie z obiektami graficznymi i funkcjonalnosciami na stronie.

to może być mylące co teraz powiem, ale na dobrą sprawę JavaScript nie ma nic wspólnego z obiektami graficznymi. JavaScript to tylko skryptowy język programowania (bardzo ubogi zresztą), który implementują przeglądarki dodając możliwość manipulowania obiektami graficznymi i elementami na stronie (tzw. DOM API).

Co za tym idzie - JavaScriptu również mógłbyś się nauczyć pisząc aplikacje konsolowe w NodeJS i nie otwierając nawet przeglądarki. Przypuszczam, że nawet łatwiej byłoby się nauczyć, ponieważ nie musiałbyś się przejmować DOM API, którego nikt chyba nie lubi (dlatego właśnie powstały takie biblioteki jak jQuery, które są wrapperami na to DOM API, dzięki którym pisząc w przeglądarce, nie musisz obcować bezpośrednio z api przeglądarki, tylko masz taki "parasol ochronny").

a na dobrą sprawę na początek i tak warto poznać podstawowe konstrukty jak tworzenie zmiennych, pętle, funkcje, obiektowość... (niezależnie od tego czy się programuje na przeglądarkę, czy pisze programy konsolowe).

Cytat
bootstrap takie obiekty daje do wykorzystania, wiec mysle wykorzystac a nie kodowac od poczatku.
dzieki.

Jedno drugiemu nie przeszkadza, ale nie ma to bezpośredniego związku. Możesz jeść kanapki z wędliną, możesz z pomidorem, ale żeby upiec chleb musisz wziąć mąkę, bo z wędliny czy pomidorów chleba nie upieczesz.

Bootstrap to jedynie pomidory na chlebie.
by_ikar
Cytat(PrinceOfPersia @ 17.02.2015, 08:53:08 ) *
Jedno drugiemu nie przeszkadza, ale nie ma to bezpośredniego związku. Możesz jeść kanapki z wędliną, możesz z pomidorem, ale żeby upiec chleb musisz wziąć mąkę, bo z wędliny czy pomidorów chleba nie upieczesz.

Bootstrap to jedynie pomidory na chlebie.

Podoba mi się to porównanie, jest na prawdę dobre wink.gif

I fakt, w node o wiele lepiej się pisze w JS, kiedy nie musisz myśleć o DOM'ie i różnicach w przeglądarkach, bo ta to implementuje tak, a inna inaczej. A za sprawą samego node, JS przeniósł się również na desktopy i obecnie pisanie aplikacji desktopowych w js+html jest proste i nawet przyjemne. Ot taki spotify chociażby swoją aplikacje ma napisaną przy użyciu nodewebkit.

Odnośnie tego czy jest to biedny język, to IMO biedniejszy jest php, jeżeli chodzi o możliwości.
PrinceOfPersia
Cytat
Odnośnie tego czy jest to biedny język, to IMO biedniejszy jest php, jeżeli chodzi o możliwości.

pisząc, że JS jest ubogi miałem na myśli "czysty surowy JS", w którym praktycznie niewiele jest poza składnią (tj. nawet biblioteki standardowej nie ma, bo ciężko nazwać parę obiektów na krzyż: Object, Array, Math, Date biblioteką standardową)

Natomiast myślę, że JS ma super ekosystem (masę różnych bibliotek, frameworków, narzędzi, masę tooli, niezależnie czy programujesz w przeglądarkowym JS, na serwerze, na desktop czy na komórki itp.).

I też jako język JS jest dość elastyczny oraz wygodny w swej prostocie, co pozwala na wiele różnych ciekawych rzeczy.
robert1974
dzieki za odp, kurcze, widac moje zacofanie jesli chodzi o technologie www sad.gif

algorytmy danych, petle, i takie tam do kapuje

ostatnio (dzieki kolegom na tym forum) ogarnalem troche php, html, css, mysql i ajax. tylko ze teraz chcialem popracowac i poduczyc sie troche jak zrobic rzeczy ktore uzytkownik widzi i klika.

moje wyobrazenie co do java scriptu bylo takie, ze dzieki temu moge zrobic proste/fajne Menu, i np. wykorzystac troche istniejacych gadzetow javascriptowych dostepnych na www lub np. w takich bibliotekach jak bootstrap.

tylko ze teraz jest tyle roznych technologii i mozliwosci ze jak sie jest poczatkujacym w dziedzinie to ciezko dobrac odpowiednia.

przykladowo co chce zrobic:
1. chce by uzytkownik mogl wkleic (copy/paste) do okienka na stronie zawartosc pliku txt, cos jak:
1,abc,2,3,4
2,def,2,4,6
3,ghi,2,2,4

i by strona wyswietlila to w tabelce edytowalnej (cos jak Excel) z podzialem na kolumny, by uzytkownik mogl wyedytowac, zminiajac np. stringi na inne wartosci i znow skopiowac i paste do oryginalnego pliku textowego.

2. przeczytac dane z bazy i wyrysowac na stronie prostokat, trojkat czy kwadrat na podstawie wczytanych danych

3. menu pionowe by umiescic na stronie

4. generator html na podstawie wyboru uzytkownika roznych guzikow i wartosci , cos jak tutaj: http://pdfobject.com/generator.php

... no i myslalem, ze javascript bedzie do tego OK smile.gif

PrinceOfPersia
Cytat
moje wyobrazenie co do java scriptu bylo takie, ze dzieki temu moge zrobic proste/fajne Menu

do fajnego menu nie potrzebujesz JavaScriptu, wystarczy HTML + CSS3

Cytat
3. menu pionowe by umiescic na stronie

HTML + CSS

Cytat
2. przeczytac dane z bazy i wyrysowac na stronie prostokat, trojkat czy kwadrat na podstawie wczytanych danych

czyli możesz użyć SVG, plus jakaś biblioteka javascriptowa może się przydać (np. D3. Kiedyś też korzystałem z Raphael)

Cytat
1. chce by uzytkownik mogl wkleic (copy/paste) do okienka na stronie zawartosc pliku txt, cos jak:
1,abc,2,3,4
2,def,2,4,6
3,ghi,2,2,4

i by strona wyswietlila to w tabelce edytowalnej (cos jak Excel) z podzialem na kolumny, by uzytkownik mogl wyedytowac, zminiajac np. stringi na inne wartosci i znow skopiowac i paste do oryginalnego pliku textowego.

to da sie łatwo zrobić np. w JavaScript + jQuery (można też użyc frameworka Backbone chociażby). Są też bodajze jakieś dedykowane biblioteki do tego, ale nigdy z nich nie korzystałem i nie wiem ile to warte:
Tu jest jakaś: http://www.datatables.net/examples/data_so...s/js_array.html
Tu też: http://backgridjs.com/
i tu: http://www.dynatable.com/

itp. chociaż z mojego doświadczenia praca z bibliotekami jsowymi może być czasem bardziej czasochłonna niż zrobienie pewnych rzeczy samemu (np. już widzę, że ten ostatni link to jakaś bardziej rozbudowana biblioteka, a takie są często trudne w nauce. W sumie ja bym stawiał na zwykłe JavaScript + jQuery (kiedyś zresztą zrobiłem coś takiego na jakimś zadaniu rekrutacyjnym do jakiejś firmy).
robert1974
dziekuje.
troche mi zajmie zanim to przetrawie i przerobie smile.gif
odezwe sie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.