Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duże obciążenie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
nuerher
Witam

Mam poważny problem. Co ileś minut (co 45min - moze max co 1h30min) obciązenie CPU jest olbrzymie = powyżej 100% - nawet 121%, Co dziwne, poza tym czasem, obciążenie nie przekracza nawet 5%. Wydaje się, jakby pewien skrypt się zapętlał... być może. O to co pokazuje WHM:

Cytat
mysql  5.76 4.11 0.0
Top Process %CPU 98.1 /usr/local/libexec/mysqld --basedir/usr/local --datadir/var/db/mysql --usermysql --pid-file/var/db/mysql/freebsd1324.pid

Top Process %CPU 97.7 /usr/local/libexec/mysqld --basedir/usr/local --datadir/var/db/mysql --usermysql --pid-file/var/db/mysql/freebsd1324.pid

Top Process %CPU 97.2 /usr/local/libexec/mysqld --basedir/usr/local --datadir/var/db/mysql --usermysql --pid-file/var/db/mysql/freebsd1324.pid

Zaraz zacznę przeglądać manuala, ale wątpię czy znajdę tam odpowiedź... sadsmiley02.gif
Dlatego pytam się Was, czy moglibyście mi pomóc sadsmiley02.gif
Spirit86
120% biggrin.gif - fajnie tongue.gif
nuerher
Zależy Tobie na nabijaniu postów? Dla mnie, tak wysokie obciążenie serwera nie jest wcale takie śmieszne, jak dla Ciebie. Dlateo wstrzymaj się następnym razem.
bela
dla mnie to jest co najmniej dziwne aby obciążenie mogło wynosić 120%

może co te 45 minut mysql zapisuje zawartosc z pamieci do pliku ?
Krolik
Rany, przeciez gosc wyraznie pisze, ze PONAD 100% to ponad 100%. Jesli nigdy nie uzywaliscie innego systemu niz Windows, to byc moze nie zdajecie sobie sprawy, ze dane pokazywane przez Manager zadan sa malo uzyteczne, bo uznaje on za maksymalne obciazenie obciazenie 100%. Troche bez sensu, bo takie sto procent stu procentom nierowne. Polecam lekture "man top" - tam jest wszystko wyjasnione. Obciazenie >100% (>1) oznacza, ze wiecej niz 1 proces na raz jest uaktywniony. Innymi slowy: bardzo duze obciazenie i nalezy cos z tym zrobic.

Nie wiem jaki moze byc powod - jak na baze danych to jest b. dziwne - raczej bazy danych nie obciazaja mocno procesora. Moze byc blad w MySQLu, ktory ujawnia sie tylko na Twoim systemie, a moze po prostu masz b. duzo RAMu, w ktorym miesci sie np. cala tabela, ale nie masz odpowiedniego indeksu i MySQL skanuje ja cala. Sprobuj wybadac, czy dzieje sie to przy okreslonym zapytaniu.
nuerher
Dodałem jeszcze ok 20 indeksów i jak do tej pory (jest 9h00) w dniu dzisiejszym (DANE Z WHM) MySQL wykorzystał najwięcej 1,1% CPU, kiedy wczoraj najwyższą wartością było 98-99%. Zobaczymy dalej, ale z pewnoscią coś to dało. Dzięki Krolik za podpowiedź.
bela
@Krolik to że man top tak twierdzi nie oznacza że jest to w rzeczywistości możliwe ( fizycznie )

jeżeli twierdzisz inaczej udowodnij mi np. że na jednym tranzystorze w jednym okresie moge wzmocnic 2 różne sygnaly
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.