Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Problem z wysokością divów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
czarymaryhokus
Witajcie
Mam problem z wysokością divów. Używam Bootstrapa ale to chyba raczej bez znaczenia jeżeli chodzi o problem.
Na obrazku pokazałem co chcę osiągnąć:

Chcę żeby przy mniejszej rozdzielczości w jednej linii były 2 kolumny a przy większej np. 4.
Więc rozwiązaniem jest taki schemat:

Kod
<wiersz>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
.....
</wiersz>

Problem z nim jest taki że jeżeli tekst przy jednym obrazku zajmuje kilka linijek a przy innych mniej to w kolejnej linijce wszystko się przesuwa.
Oczywiście wysokości bloku nie mogę ustalić gdyż nie są one stałe.

Rozwiązaniem złym w tym przypadku jest poniższy schemat gdyż nie osiągnę zamierzonej responsywności:
Kod
<wiersz>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
</wiersz>
<wiersz>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
<kolumna></kolumna>
</wiersz>
.....

mam nadzieję że ktoś będzie umiał mi pomóc smile.gif
tzm
Css3 -> column-count I @media
czarymaryhokus
Dzięki za odpowiedź i próbę pomocy ale niestety działa od IE10 i nowsze inne wersje przeglądarek więc odpada.
Stronę będą odwiedzać też tzw. biurowe osoby i sam wiem że w instytucjach z aktualizacjami i nowymi Windowsami jest krucho...

Może ktoś ma inny pomysł?
tzm
Wtffff, width I float w takim razie dzialaja wszedzie. Opakuj to sobie w kontener do centrowania I musi dzialac. Siedze na tel wiec Ci nie pokaze ale to podstwa html I CSS o co pytasz

Edit: Wakacje Ida I dzieci mysla ze aplikacje dla instutucji beda robic bez znajomosci niczego. Mysl trzezwo, nie tedy droga w tym zawodzie
czarymaryhokus
wtf? Czy ja kogoś obrażam pytając? chyba po to jest forum?
Mam 36 lat więc nie wiem kto byłby dzieckiem? ... dorobić? oj nie muszę raczej i nie zamierzam smile.gif. Koderem nie jestem a sieciowcem więc mogę nie mieć wystarczającej wiedzy i dlatego pytam... Robię projekt dla bliskiej mi osoby i tylko dlatego tym się zajmuje... instytucje? Napisałem "biurowe ludki" mogą na nią wchodzić a nie że instytucja za to płaci...
Nie umiesz pomóc nie pomagaj i nie troluj. Nawet jakbym miał naście lat (a nie mam) to ktoś pyta bo nie wie...

Css3 -> column-count I @media?
Standardowo tak jak napisałem w IE10 działa dopiero i jakbyś spojrzał na obrazek to byś widział że interesuje mnie aby następny wiersz był równy (zaczynał się od jednej linii) a nie poszczególne kolumny wchodziły pod te które są wyżej a standardowo tak to działa...

Float i centrowanie...? albo ja czegoś nie wiem (co jest całkiem możliwe albo Ty nie zrozumiałeś problemu no bo jakby nie patrzeć go nie rozwiązałeś tylko wyjechałeś z wakacjami...).
Jeśli zaś nie jesteś trolem a tylko miałeś słabszą chwilkę to będę wdzięczny za pomoc jeśli ktoś mi z nią przyjdzie i nawet napisze nie da się...

Patrzać np. na bootstrapa i kod który dałem poniżej (col-md-4 ma domyślnie float!) to ładnie zadziała ale teksty muszą być takiej samej wysokości.

Kod
<div class="row">
  <div class="col-md-4"></div>
</div>

Rozwiązanie jest poniżej ale wtedy tracimy możliwość pokazania obrazków i tekstów w jednym rzedzie po 2 lub po 4 jakbyśmy chcieli. a takich bloków będę miał nawet 50!

Kod
<div class="row">
</div>
<div class="row">
</div>

pozdrawiam
trueblue
Coś takiego?
http://jsfiddle.net/863uzsxw/
W przypadku gdy chcesz zrobić inny układ kolumn (np. 2 w rzędzie) dla mniejszej rozdzielczości, trzeba zmienić parametry dla nth-child.
czarymaryhokus
trueblue dzięki wielkie za pomoc smile.gif Nigdy bym na to nie wpadł... Tak to jest jak zaczynałem robić pierwszą stronę w 1998 roku i zaczynało się od tabelek smile.gif a doszło się max do CSS 2 smile.gif
Pokombinuje z tym przykładem - jeszcze raz dzięki.
Pyton_000
Możesz też dać
Kod
<div class="clearfix visible-xs-block"></div>

co np. 2 ale to trochę bez sensu. Rozwiązanie Trueblue jest bardziej elastyczne ze względu na możliwość użycia @media
czarymaryhokus
dzięki Pyton_000 - tak też zrobiłem i użyłem media. W jednym miejscu działa a w innym jeszcze się bawię smile.gif
Niezła zabawa i chyba zły zawód wybrałem bo mogłem być jak to kiedyś się nazywało webmasterem a nie jak teraz front developerem smile.gif Cóż pozostało mi tylko zawodowo adminowanie... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.