Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wstawienie while mysqli_fetch_assoc do ifa powoduje niekończącą się pętle
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
superbarman
zrobiłem sobie kod, teraz aktualnie go skasowałem bo był niekończącą się pętlą, ale jak zrobiłem coś takiego

if($_SESSION['zalogowany'] == 1) {

while ($kto = mysqli_fetch_assoc(tutaj zapytanie do bazy)) {
echo $kto['user_rank']. "<br>";
}

}

to miałem niekończącą się pętlę która zawieszała przeglądarkę, ktoś wie jak to naprawić? ps. dopiero zaczynam uczyc się php.
nospor
nie: while ($kto = mysqli_fetch_assoc(mysqli_query(...))) {

a:
$res = mysqli_query(...);
while ($kto = mysqli_fetch_assoc($res)) {
superbarman
Cytat(nospor @ 3.04.2015, 15:09:43 ) *
nie: while ($kto = mysqli_fetch_assoc(mysqli_query(...))) {

a:
$res = mysqli_query(...);
while ($kto = mysqli_fetch_assoc($res)) {

co to za różnica?
pawwin
$res = mysqli_query(...); zwraca obiekt po którym iterujesz w pętli while.
Natomiast wykonując $kto = mysqli_fetch_assoc(mysqli_query(...)) odwołujesz się do za każdym razem do pierwszego rekordu i tak w kółko ponieważ za każdym razem zapytanie jest wykonywane na nowo, stąd nieskończona pętla.
superbarman
Cytat(pawwin @ 3.04.2015, 16:05:59 ) *
$res = mysqli_query(...); zwraca obiekt po którym iterujesz w pętli while.
Natomiast wykonując $kto = mysqli_fetch_assoc(mysqli_query(...)) odwołujesz się do za każdym razem do pierwszego rekordu i tak w kółko ponieważ za każdym razem zapytanie jest wykonywane na nowo, stąd nieskończona pętla.

dzięki wam, działa. ale byłbym nadal pewien, że to jest to samo biggrin.gif że tak działa zmienna hah tongue.gif dzięki jeszcze raz, problem rozwiązany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.