Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [htaccess] problem z 404
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Zauważyłem w analytics, że mam mnóstwo wejść na stronę z losowo generowanymi adresami. Coś w rodzaju:

domena.pl/losowy_ciag_znakow/losowy_ciag_znakow/

Takie coś przekazuję za pomocą 404 do podstrony 404:

ErrorDocument 404 http://domena.pl/404
RewriteRule 404$ 404.php [L]

Jednak mam problem z takimi linkami:

domena.pl/?i=losowy_ciag_znakow

Jak z takim czymś sobie poradzić? Próbowałem różnych konfiguracji w htaccess, ale żadna nie zadziałała. Podejrzewam, że coś gdzieś źle ustawiam. Ale nie wyguglałem nigdzie rozwiązania problemu więc robiłem to bardziej metodą prób i błędów:/ Mógłbym to zablokować w sumie w pliku index.php, na zasadzie, że jeśli $i istnieje, to 404. Ale to chyba mało eleganckie rozwiązanie...

Poza tym, skąd taki dziwny ruch na stronie, jakiś atak, spamowanie, etc? Jest tego naprawdę sporo... Pliki strony są "zdrowe", a na ftp nie ma nic złośliwego... Może ktoś się spotkał z takim czymś i może coś doradzić? Pozdrawiam, Ł.
pasman
wygląda to na jakiegoś robota.
z jakiej domeny masz te requesty ?
lukash82
Właśnie przeglądałem logi serwera, bo zauważyłem dziwny ruch też na innej domenie w ciągu ostatnich 4 dni. Wygląda to na atak jakiegoś botnetu, większość ruchu leci z 2 adresów IP. Już je zablokowałem w htaccess. Natomiast na mojej domenie zauważyłem 5 maja prawie 5k wejść przez FB. To też jest conajmniej dziwne, a cała historia tych dziwnych wejść zaczęła się 1 maja.

Nie mniej jednak, dobrze byłoby zrobić jakies przekierowanie takich dopisywanych linków do 404 w htaccess. Ale nie bardzo mogę sobie z tym poradzić:/ Więc jeśli ktoś coś, to byłbym dźwięczny. Pozdrawiam, Ł.
RaiZeN
Jeśli w kodzie strony nie masz nic związanego z $_GET["i"] to mozesz uzyc funkcji if() i przekierowywać na 404.
fate
A nie masz jakiś podstron łaodwanych GETem u siebie? ja bym to zrobił z poziomu skryptu:

if(isset($_GET['strona']){
switch S_GET['strona']
case main echo main.php
case art include art.php
}
elseif ! empty $_GET{include 404.php;}
else {echo index.php}

albo przekierowanie 404 zamiast includowania jesli chodzi o sledze nie statystyk, ogolnie ruskie juz sie nie odczepia beda cie zajeżdzać falami
lukash82
Witam,

Czyli tak jak myślałem, z poziomu PHP przerzucę ich na 404, bo raczej nie wykorzystuję zmiennych w rodzaju i=coś tam... Myślałem, że uda się to zrobić z poziomu htaccess-a. Ale tam przyblokowałem IP, z których leciał największy ruch. Zobaczę jak to będzie wyglądało przez następne kilka dni. Dzięki za pomoc.

A co do ruskich, to %$^&@$%& im w @^%$^. Szkoda tylko, że fałszują mi staty, jakby tego spamowego ruchu w Analytics było ostatnio mało... Pozdrawiam, Ł.
b4rt3kk
Cytat(lukash82 @ 21.05.2015, 10:13:28 ) *
Witam,

Czyli tak jak myślałem, z poziomu PHP przerzucę ich na 404, bo raczej nie wykorzystuję zmiennych w rodzaju i=coś tam... Myślałem, że uda się to zrobić z poziomu htaccess-a. Ale tam przyblokowałem IP, z których leciał największy ruch. Zobaczę jak to będzie wyglądało przez następne kilka dni. Dzięki za pomoc.

A co do ruskich, to %$^&@$%& im w @^%$^. Szkoda tylko, że fałszują mi staty, jakby tego spamowego ruchu w Analytics było ostatnio mało... Pozdrawiam, Ł.

Co to były za IP? Ja miałem uporczywe próby logowań na dovecota, z takich adresów:
80-82-65-*.vmnode.pw
vm-web.uw.ru
więc musiałem ich wyciąć i dodać regułkę do skryptu, który mi wycina z automatu takich delikwentów.
lukash82
Narazie widziałem w logach mega duży ruch z 69.164.111.198 i 63.251.175.215. Pozdr, Ł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.