Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS][JS] Responsywne menu oraz grid
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
KotWButach
Witam

Mam do was dziś pytanie gdyż niepewność nie pozwala mi pracować dalej.
Chciałem was się zapytać jak powinno wyglądać prawdziwe responsywne menu. Słyszałem że kod nie powinien być duplikowany i że menu powinno być zawsze jedno w kodzie a jedynie dostosowywać się czyli też zwijać dla urządzeń mobilnych. Czy znacie jakieś dobre kursy?

Oraz czy resposnywne zawsze oznacza grid oznaczany procentowo w dzisiejszych czasach czy jednak wystarczy na sztywno w px?

Dziękuje za zainteresowanie smile.gif
Comandeer
Jeśli chodzi o określanie w pikselach dla różnych rozdzielczości to raczej mówimy wówczas o adaptywnym web designie, nie responsywnym. http://webroad.pl/webdesign/3605-responsiv...adaptive-design subtelna różnica i w gruncie rzeczy czysto teoretyczna. Stosuje się to, co pasuje lepiej do konkretnego przypadku

Co do menu - tak, powinno być jedno menu, które dostosowuje się do urządzenia użytkownikowi. Jak to mniej więcej powinno działać można obadać w Bootstrapie
RysQ
Na wypadek gdybyś chciał zasięgnąć jeszcze jednej opinii.

Co do wartości procentowych czy px to potwierdzam - zależy od przypadku. Moim zdaniem łatwiej i szybciej jednak operuje się na procentach.

Co do menu. Znany jest sposób z ukrywaniem menu (display: none) i wyświetlaniem drugiego alternatywnego <select><option>.
Przede wszystkim dla tego, że częściej śmiga to szybciej niż rozwijające się jquery menu (zauważalne na starszych smartfonach).

Ale

1. Elementy formularza semantycznie przeznaczone są dla formularzy. Więc na główną nawigacje w żadnym wypadku bym tego nie polecał. Google będzie się zastanawiać - gdzie jest menu?

2. Jest tak jak mówisz , podwójne menu = niepotrzebnie zdublowany kod. Co innego top menu i stopka.

Więc o ile nie masz zbyt rozbudowanego menu (wiele pozycji i zagnieżdżenia) to po prostu przystosowujesz je do rozdzielczości
Comandeer
A gdzie powiedział, że to menu będzie rozwijane przez JS? wink.gif :target i po sprawie
RysQ
Cytat(Comandeer @ 12.06.2015, 11:26:28 ) *
A gdzie powiedział, że to menu będzie rozwijane przez JS? wink.gif :target i po sprawie

Nigdzie. W zasadzie nie określił również, że będzie rozwijane przez target.
A może :checked (gorsze semantycznie, ale lepsze "działanie").

Nigdzie natomiast nie sugerowałem, że on to robi w JS wink.gif. Napisałem czemu niektórzy decydowali się na selecta zamiast np jquery.

Koniec końców zastosowanie właśnie Jquery uważam za najlepsze w takim przypadku
KotWButach
Dziękuje za opinię będę testował, szukał, kodził. W sumie nie bardzo wiedziałem jak ten temat ugryźć przez pryzmat standardów panujących na dzień dzisiejszy. Gdybyście mieli coś jeszcze z chęcią sie wczytam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.