Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Komunikacja Back->Front
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
owca_82
Witam.

Mam pytanie do znawców tematu.... otóż sytuacja wygląda tak:

Piszę sobie cały backend w jakimś frameworku php, tworzę sobie tam cały model, wszystkie obiekty, spinam to razem i jest OK - lecz problem mam z tym że aktualizacja strony ma odbywać się AJAX'em bez przeładowywania i nie za bardzo wiem jak zaprojektować komunikację pomiędzy tym co dzieję się po stronie serwera, a tym co ma się wydarzyć we froncie smile.gif

Nie wiem czy dobrze będę zrozumiany to dam jakiś przykład.

Klikam sobie na stronce jakiś przycisk, AJAX'em uruchamiam przypisaną akcję z danego kontrolera, która to akcja dokonuje zmian w modelu.
I teraz nie wiem co mam zwrócić żeby dokonać aktualizacji danych na stronie, czy zwracać cały wygenerowany przez php szablon i zastępować całą stronkę tym szablonem ? (chyba raczej nie), czy zwracać po prostu kopię modelu z jego aktualnym stanem i na tej podstawie dokonywać aktualizacji tego co na stronie, a może zwracać jakieś inne dane(tylko same zmiany) ?

Sam nie wiem jak tą komunikację przeprowadzić żeby to miało ręce i nogi....może macie jakieś linki do stronek gdzie mogę poczytać o takiej komunikacji ?

Z góry dzięki za pomoc ....
Damonsson
Jak Ci się podoba. Jeżeli aktualizujesz jedną cyferkę, to nie będziesz wczytywał całego layoutu przecież.

Sprawdź czy porównywanie danych nie będzie bardziej czasochłonne od wymiany wszystkich danych, tu też zależy od specyfiki tego co tam trzymasz i co jest zmieniane.

Na Twoje ogólne pytania nie ma odpowiedzi, zrób konkretnie tak. To Ty musisz wiedzieć, co Ci będzie najbardziej odpowiadało.
PrinceOfPersia
zwykle backend zwraca po prostu obiekt JSON z potrzebnymi danymi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.