Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][Java][PHP]Aktywna lista rozwijana <form><option>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sailer
Witam serdecznie jestem nowy na forum, więc proszę owybaczenie jeśli coś skrobnę nie tak!
Chcę na stronie zrobić listę rozwijalna połaczoną z bazą danych, która po wybraniu miasta z listy wyświetli jego dane geograficzne.

Mój problem polega na tym, że po kliknięciu na wybrane miasto nic się nie dzieje.

Czytałem manuale m. innymi na www.w3schools.com/, stackoverflow.com/questions i tym podobnych portalach, ale nie znalazłem rozwiązania.

Próbowałem z GET i POST, ale dalej w momencie kliknięcia pokazuje musisz wybrać miasto.
Z góry dziękuje za pomoc!
P.S. sprawa jest pewnie banalnie prosta, ale ja spędziłem nad znalezieniem rozwiązania 2 dni.

1. <?php
  2. $zapytanie = "select id, nazwa, latitude, longitude from miasta";
  3. $wynik = $db->query($zapytanie);
  4. $ile_znalezionych = $wynik->num_rows;
  5. echo '<form action="miasta.php" method="GET">
  6. <select name="miasta">';
  7. for ($i=0; $i <$ile_znalezionych; $i++){ //pętl asprawdza ile wierszy jest w tabeli w bazie danych i tworzy tyle razy wiersz option
  8. $wiersz = $wynik->fetch_assoc();
  9. echo '<option value="'.$wiersz["id"].'" selected="selected">'.$wiersz["nazwa"].'</option>';
  10. }
  11. echo '</select>
  12. </form>';
  13.  
  14. // po wybraniu powinno wyświetlić nazwę miasta i współrzędne geograficzne np. Warszawa-21.23, 53.41
  15. if(isset($_GET['miasta'] )){//jeśli zostało wybrane miasto to
  16.  
  17. echo $wiersz['nazwa'];
  18. echo "-";
  19. echo $wiersz['latitude'];
  20. echo ", ";
  21. echo $wiersz['longitude'];
  22. echo "<br />";
  23.  
  24. }
  25.  
  26. else{ //jeśli nie wybrano miasta
  27. echo 'Wybierz miasto';
  28. }
  29. ?>

Kishin
a że tak zapytam, gdzie tu masz jakiegos submita? smile.gif
sailer
Chodzi mi o to, żeby uniknąć klikania w przycisk. W momencie wyboru miasta z listy chciałbym, żeby strona się przeładowała. Wiem, że html i php nie są dynamiczne i należałoby stworzyc jakiś skrypt w js a tu jestem zielony. Przeczytałem kilka postów o czymś takim, ale to w chwili obecnej jest dla mnie wyższy poziom,
napewno można zrobić to poprzez onchange, tylko jak napisać funkcje w js?
Kod
<select name="miasta" onchange="jakaś funkcja()" >

viking
https://api.jquery.com/submit/

Poza tym jak dobrze widzę dla wszystkich opcji masz selected.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.