Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]Wyłączone logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jarek998
Witam, mam problem z wyłączeniem logowanie dla graczy którzy mają rangę 'Gracz'.

Gdy skasuję "AND $gracz['ranga'] != 'Administrator' " działa bez zarzutów, gdy w bazie jest '1' nie da się zalogować gdy jest '0' da się. Tylko chciałem dodać funkcje by Administrator zawsze mógł się zalogować i nie mogę znaleźć rozwiązania. thumbsdownsmileyanim.gif

1. $zapytanie = $db->query("SELECT * FROM ustawienia");
  2.  
  3. $zap = $zapytanie->fetch();
  4.  
  5.  
  6.  
  7. $sprawdz = $db->prepare("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE email=:email AND haslo=:haslo");
  8.  
  9. $sprawdz->bindValue(':email', $_POST['email'], PDO::PARAM_STR);
  10.  
  11. $sprawdz->bindValue(':haslo', $haslo, PDO::PARAM_STR);
  12.  
  13. $sprawdz->execute();
  14.  
  15. $gracz = $sprawdz->fetch();
  16.  
  17.  
  18. if($zap['logowanie'] == 1 AND $gracz['ranga'] != 'Administrator'){
  19.  
  20. echo "<script type='text/javascript'>window.alert('Logowanie jest wyłączone')</script>";
  21.  
  22.  
  23. }
Damonsson
  1. $gracz = $sprawdz->fetch();
  2. var_dump($gracz);

co Ci zwraca?
jarek998
bool(false)
Damonsson
Włącz wyświetlanie błędów. Pewnie masz jakiś błąd w zapytaniu, ewentualnie sprawdź czy fetch zwraca false w przypadku braku wyników, jeżeli tak, to musisz sprawdzać przed porównaniem czy $gracz nie jest false.
jarek998
Po wywołaniu komendy
  1. var_dump($sprawdz);
wyskoczył taki komunikat:

object(PDOStatement)#3 (1) { ["queryString"]=> string(61) "SELECT * FROM uzytkownicy WHERE email=:email AND haslo=:haslo" }
Damonsson
I to jest ok, jak włączyć wyświetlanie błędów masz w przyklejonym wątku w przedszkolu.
jarek998
No i wyskoczyło:

Notice: A session had already been started - ignoring session_start() in /home/u552482114/public_html/index.php on line 274

Notice: Undefined variable: haslo in /home/u552482114/public_html/index.php on line 288

EDIT

Skasowałem haslo=:haslo i działa poprawnie.
kapslokk
Ale w takim razie sprawdzasz tylko email. Hasło nie będzie brane pod uwagę? Notice informuje Cię, ze zmienna hasło nie istnieje. Może tam poszukaj problemu?
jarek998
Ale w sumie jest w tym racja że jest email potrzebny bo po co hasło skoro dwa razy na jednym emailu nie można się zarejestrować, czyli mi jest potrzebne żeby skrypt z bazy wyszukał ten email co wpisujesz i sprawdził jaka jest ranga Gracz czy też inna, i jeśli jest 'Gracz' a logowanie jest wyłączone to żeby blokował i teraz wszystko działa.
programistaarek
jeśli chcesz wyłączyć logowanie dla graczy zrób założenie ,że ranga = administrator i tyle
jarek998
I znów mam dziwny problem, ale zapytam już tutaj, czy w PDO jak się robi UPDATE można używać prepare?

Zrobiłem tak:
  1. $update = $db->prepare("UPDATE uzytkownicy SET zmeczenie=0 kasa=kasa-".$zaplata." WHERE id=:id");
  2.  
  3. $update->bindValue(':id', $gracz['id'], PDO::PARAM_INT);
  4.  
  5. $update->execute();

lecz to nie działa i mam wątpliwości a na poradniku nic nie ma o UPDATE w takim sposobie.

Pozdrawiam smile.gif
Comandeer
Logowanie bez hasła?

Zobacz sobie jak się obsługuje błędy w zapytaniu i to Ci da odpowiedź na Twój problem.
jarek998
To nie jest logowanie bez hasła tylko sprawdzenie rangi gracza smile.gif sprawdzenie emailu + hasła mam pod spodem smile.gif

Pomoże ktoś z tym UPDATE? oneeyedsmiley02.png

EDIT:

Przez var_dump wszystko działa poprawnie smile.gif

Oczywiście każdemu kto pomoże, dam punkt smile.gif
KsaR
Cytat(jarek998 @ 27.07.2015, 19:01:46 ) *
I znów mam dziwny problem, ale zapytam już tutaj, czy w PDO jak się robi UPDATE można używać prepare?

Zrobiłem tak:
  1. $update = $db->prepare("UPDATE uzytkownicy SET zmeczenie=0 kasa=kasa-".$zaplata." WHERE id=:id");
  2.  
  3. $update->bindValue(':id', $gracz['id'], PDO::PARAM_INT);
  4.  
  5. $update->execute();

lecz to nie działa i mam wątpliwości a na poradniku nic nie ma o UPDATE w takim sposobie.

Pozdrawiam smile.gif

No jasne że można, niby czemu nie?

Ps. Nie lepiej tak?

1. $db->prepare('UPDATE `uzytkownicy` SET `zmeczenie`=0, `kasa`=`kasa`-? WHERE `id`=?')->execute(array($zaplata,$gracz['id']));

INSERTY, UPDATE-y itp. Można w jednej lini robić.

Ps. Za SET w zapytaniu rob przecinki,

Tzn nie:

SET `kolumna`='x' `kolumna2`='y'
Tylko:
SET `kolumna`='x', `kolumna2`='y'
jarek998
Wszystko działa, dzięki za pomoc od teraz będę stosować tego sposobu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.