Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] przesyłanie danych między podstronami i tworzenie obiektów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
followc
Witam,
jako że problem mój dotyczy spraw, które znam jedynie teoretycznie, a nigdy w praktyce ich nie wykorzystywałem, proszę o sprawdzenie mojego toku myślenia, wskazanie błędów i ewentualne sugestie na lepsze rozwiązania.
Moja stronka zbiera od użytkownika dane na temat produktu, dopasowanego do indywidualnych potrzeb. Następnie wyświetla się strona z małym podsumowaniem, cena itd. Istnieje teraz możliwość edycji tego produktu, usunięcie go lub dodanie kolejnego. Po akceptacji podsumowania następuje przekierowanie do serwisu z szybkimi przelewami. Po udanej transakcji klient przekierowywany jest z powrotem na moją stronę, a do mnie wysyłany jest odpowiednio wygenerowany mail z zamówieniem.
Problematyczne jest dla mnie kilka kwestii:
1. przesyłanie danych między poszczególnymi planuję przy użyciu zmiennych $_SESSION. Rozumiem, że to wystarczy, a podczas przeskakiwania na strone z przelewami i z powrotem nic nie zniknie i mail zostanie wysłany jak trzeba;)
2. tworzenie kolejnych produktów - tu problem dla mnie największy, bo domyślam się, że trzeba użyć oop. W jaki sposób sprawić, żeby każdy nowy produkt miał swoją nazwę, czy był po prostu osobną instancją? Utworzyć na początku tabelę bez nadanej wielkości?
3. czy zalecane jest tu użycie bazy danych, żeby na pewno nic nie umknęło?

p.s. to na pewno nie koniec moich pytań, raczej tylko mały wstęp. Pozdrawiam!
Damonsson
1. Tak
2. To temat na dłuższy wykład, jednak w skrócie, masz jedną klasę Produkt i tworzysz obiekt składający się z jakichś cech, które sobie składasz. 1 produkt = 1 instancja klasy produkt.
3. Skoro masz płatności, to na pewno dobrym wyjściem jest archiwizowanie tego np. właśnie w bazie danych, w przypadku zapytań klientów typu "zapłaciłem i nie dostałem" będziesz miał przejrzyste info, kto, za co, ile zapłacił.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.