Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Problem ze stroną
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Salur
/ rozwiazane
KsaR
Cytat(Salur @ 25.08.2015, 17:12:40 ) *
Witam, mam dziwny problem, dokładniej problem chyba z dopasowaniem rozdzielczości. Zakodowałem stronę i teraz np. ja mam wszystko dobrze i znajomy też, lecz juz drugi kolega ma na dole pod tłem biały pasek. W czym może być problem?

Strona:

http://188.68.238.161/kodowanie/

Oto problem:

Mogles dac jeszcze screen "bez problemu"..

Ale zgaduje ze ta biala polowa miala byc czarna?
masz tak?
  1. html, body
  2. {
  3. background: black
  4. }
Salur
No własnie nie miało być czarne, na stronie jest tło graficzne ono nie jest stałe kolorystycznie, chce aby się rozciągneło.
Malukaz
bawisz sie w określanie height elementów z floatowaniem bez clearowania etc itd.

Widze, że jesteś nowy, poczytaj na internecie na temat google chrome development extension ( nacisnij f12 ) w trybie live mozesz edytować css i widziec co sie dzieje ( TAK HTML I JS TEŻ ). dzięki temu zaczniesz rozumieć co robisz.

Generalnie relativy wywal (uzywane tylko zeby top okresla ), do tego uzyj paddingu / marginesu / transform: translateY(XXpx)

link w headerze nie klikalny

bawisz sie background imageami nadajac size: 100% auto; to uzyskujesz 100% auto gdzie 100% == dopasuj mi szerokość backgroundy to szerokosci okna, natiomiast wysokość zrob z proporcji szerokości.

do nauki polecam: wywalic wszystkie elementy obrazkowe ( jako backgroundy ) i na początek ulozyc sobie kolorkami, byś widizał jaka strukture uzyskałeś ogolnie.

i te height na sztywno pls....

a twoj specyficzny problem lezy wlasnie w RELATIVACH:

#content {
position: relative; <- wyjeb
width: 1263px;
margin: 0 auto;
top: 80px; <- wyjeb
}

body {
background-image: url(../img/bg.jpg);
background-repeat: no-repeat;
background-size: cover; <- zmień na takei i powinno działać
}

ale oczywiscie strona zakodowana 0/10, duzo nauki przed tobą

pozdrawiam
Salur
Dziekuję za pomoc i wszystkie uwagi. Wezmę to do serca.

Jeszcze jedno pytanie, div #content, kazałes usunąć reltive i top, a to było przesunięcie strony w dół. Jak mogę to inaczej zrobić w takim razie? bo strona jest za wysoko.
Malukaz
margin-top: xxpx;
padding-top: xxpx;
etc

albo zmien height #header
Salur
Kurczę, jeżeli dam w #content margin-top: x lub padding-top: x, to znów niektórzy mają biały pasek o wysokosci takiej jakiej jest margin-top.

Edit: zmiany wysokosci header też próbowałem.
Malukaz
bo dalej używasz relative i top w elementach content przez co sztucnie wydłużasz strone a body nie łapie tych wymiarów jakie powinno

pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.