Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokowanie skrótów klawiszowych przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Kuziu
Hi.

Wiem jak wychwycić np. wciśnięcie klawisza F1 ... ale nie chcę by wyskoczyła pomoc ... tak samo ... F5 ... i reszta skrótów ...

jesli ktoś wie .... bedę wdzięczny

Pozdrawiam
sf
Był już taki topik. Nie da się z poziomu skryptu na jakieś stronie tego zrobić.
scanner
Kod
function Detector(e) {
    if( document.all )
    {
        e = window.event.keyCode;
    }
    else
    {
        e = e.which;
    }
    key = String.fromCharCode( e );
}

document.onkeypress = Detector;

Fragment mojego jednego programu.
Wydaje mi się (nie sprawdzałem), że można w ten sposób przechwycić naciśnięcia każdego klawisza a co za tym idzie wykonać choćby "return false;"

Ale to tylko domniemanie - nie mam czasu sprawdzić smile.gif
Kuziu
No niestety nie działa ... po 1 nie łapie klawiszy Funkcyjnych ...

a po 2 udało mi się już przechwycić wciśnięcie klawisza funkcyjnego ... ale po wykonaniu funkcji JS wykonuje się domyslna akcja przeglądarki ...

np. wciskam F5 ... wykona sie moja funkcja i po jej zakończeniu strona sie przeładuje sad.gif

a w wypadku F1 ... przeglądarka nie czeka nawet na zakończenie funkcji

heh sad.gif
scanner
Pokaż tę twoją funkcję smile.gif
Kuziu
  1. <script language="JavaScript">
  2.  
  3.  
  4. function my(){
  5. if(event.keyCode == 115){
  6. return false;
  7. }
  8. alert("dOa");
  9. }
  10. </head>
  11. <body ondragstart="return false" onKeyDown="my();">
  12. </body>
  13. </html>

#115 - F5

bez funkcji alert ... automatycznie odświeża ... a z alertem .. czeka az sie wciśnie OK... natomiast jeśli nastawie tą funkcję na F1 ... to nawet nie czeka na wciśnięcie OK sad.gif
dr_bonzo
Cytat
bez funkcji alert ... automatycznie odświeża ... a z alertem .. czeka az sie wciśnie OK... natomiast jeśli nastawie tą funkcję na F1 ... to nawet nie czeka na wciśnięcie OK sad.gif

Pewnie dlatego ze:
Odswiezenie strony musi wykonac w tym samym oknie w ktorym uruchamiasz swoj Jskrypt -- musi wiec poczekac az skrypt sie zakonczy.
Pomoc jest uruchamiana w innym oknie (otwiera sie nowe), wiec nie musi czekac az sie skrypt skonczy.
Kuziu
Ahhh zauważyłem ze gdy aplet jest aktywny to przejmuje kontrole nawet skrótów przeglądarki ... teraz będę musiał coś wykombinowac żeby w aplecie pokazywało mi HTML'a sad.gif
orson
witam ...

a moze takie pytanko .... po co chesz przechwycic f1 i f5 questionmark.gif przeciez bez tego isnieje 99.99999999999999999999999999999999999999 % [niektorym moze sie udalo] stron i sa odwiedzane a nie ktore nawet popularne ... wiec mysle ze powinienes sobie dac spokoj
Kuziu
po to że w aplikacji którą chcę opisać wciska się przycisk F1 i on daje pomoc tej aplikacji a nie IE
orson
witam ...

a moze z parametrem questionmark.gif z altem moze ?

pozdrawiam
Kuziu
Eh już sie udało ... otworzyłem okno dialogowe a w nim nie działają domyślne skróty przeglądrki.

THX za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.