Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Prosty streaming oparty o viemo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arstherapia
Cześć,

już kiedyś korzystałem z Waszej pomocy, mam nadzieję, że i teraz mądre głowy forumowe mi doradzą smile.gif

Planuję postawić portal z minimalnym poziomem skomplikowania - oglądanie filmów, osadzonych na stronie z vimeo.

I teraz trudność - jak zarządzać dostępem?

Chciałbym, aby było załóżmy - 200 podstron, na każdej fragment filmu w jednym oknie, w drugim oknie - zakrytym na hasło lub uprawnienie użytkownika - dostęp.

Jak najlepiej to rozwiązać ? Prosty skrypt w javie zabezpieczający, czy bawić się w role użytkowników, np.

User ma dostęp do stron a - z , i odhaczam ręcznie w panelu, które dostepy przydzielić?

Trudne to?

Z góry dzięki za Wasze myśli , R.
IAmBoskiM
Ogółem zamiast tworzenia pierdyliarda stron można zrobić jedną stronę, która w zależności od wartości wysłanych metodą GET zwróci inny filmik.

No jak masz zamiar ręcznie to przydzielać to życzę powodzenia przy serwisie z 9E99 użytkownikami haha.gif. Nie wiem ogòlnie co to to vimeo, może ci chodziło o <video>, nie wiem. W każdym bądź razie możesz to zrobić na oby dwa sposoby aczkolwiek ja bym wybrał raczej drugi, z tym, że dane, kto może a kto nie same by się zapisywały w DB, np. kto wrzucił filmik ma dostęp do drugiego okna itp.
arstherapia
vimeo - https://vimeo.com/

Filmiki będę wrzucać tylko ja. Myślałem, żeby zrobić tak:

1. Statyczna strony z opisem filmu, pod spodem okienko: "wprowadź kod, aby obejrzeć film".

To potrafię zrobić.

2. Dynamicznie generowane strony z bazy, pod spodem okienko: "wprowadź kod, aby obejrzeć film".

Powiedzmy, że potrafiłbym to zrobić.

3. Dynamicznie generowane strony z bazy, pod spodem okienko: "Treść widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników".

I tu zaczynają się schody. Od czego zacząć budować role dla userów? Jak to rozwiązać? Np. użytkownik ma - i tam jedną z... 200 ról? Uprawnień?

IAmBoskiM
Pamiętaj, że jeżeli chcesz zrobić sobie zabezpiecznie w JS, podczas gdy w sumie video zostało załadowane to każdy takie zabezpieczenie może "zdjąć" jeżeli pogrzebie w kodzie.

No ja bym wybrał to trzecie osobiście, tylko zamiast ustalać każdemu użytkownikowi uprawnienia ręcznie to zrób sobie rangi np. VIP - może oglądać wszystko, Nowy Użytkownik - może oglądać tylko 1 filmik dziennie itp. Po prostu robisz rangi, i każda ranga ma jakieś tam uprawnienia. Rangi zdobywałoby się np. za PLN (VIP) czy też za aktywność. W sumie to twoja decyzja, ja twej strony nie robię. wink.gif W każdym bądź sprawa podobna jak na forum - są zwyczajni użytkownicy, którzy mogą np. pisać posty, tworzyć tematy itp., za to modki mogą usuwać nie swoje tematy i posty itp.

Swoją drogą, te filmiki na vimeo są darmowe? Bo jeżeli tak to zabranianie dostępu do czegoś na swojej stronie co jest na innej stronie jest trochę bezsensowne, bo każdy może sobie wejść na to vimeo i obejrzeć bez blokad. A poza tym, można sobie ot tak po prostu brać filmiki z innych stron i zamieszczać na swojej? Czy to jest właśnie usługa tego vimeo? Uważaj aby cię nie ścigali za prawa autorskie, czy coś.
arstherapia
Dzięki za podpowiedźsmile.gif

Filmiki na vimeo będę wrzucać ja - na konto premium, także nie będą darmowe nigdzie:) Prawa licencyjne mam, są to filmy edukacyjne, także żadnej lipy prawnej tu nie ma i nigdy nie będzie smile.gif

Nie mam pojęcia, czym są rangi i jak się je koduje, pomysł z podziałem na np. pakiety dostępu jest fajny. Mogłoby być:

1. Wykup dostęp do 1 filmu.
2. Wykup dostęp do serii.
3. Wykup dostęp do całości.

Tylko pytanie - jak zrobić, żeby po zakupie odblokowywały się automatycznie stosowne strony? Czy tutaj będą te rangi / uprawnienia do poszczególnych stron?

( jeśli skrypt w javie jest tak nie niebezpieczny, to odpada w takim razie )
Rysh
Cytat(arstherapia @ 15.07.2016, 07:07:16 ) *
Dzięki za podpowiedźsmile.gif

Filmiki na vimeo będę wrzucać ja - na konto premium, także nie będą darmowe nigdzie:) Prawa licencyjne mam, są to filmy edukacyjne, także żadnej lipy prawnej tu nie ma i nigdy nie będzie smile.gif

Nie mam pojęcia, czym są rangi i jak się je koduje, pomysł z podziałem na np. pakiety dostępu jest fajny. Mogłoby być:

1. Wykup dostęp do 1 filmu.
2. Wykup dostęp do serii.
3. Wykup dostęp do całości.

Tylko pytanie - jak zrobić, żeby po zakupie odblokowywały się automatycznie stosowne strony? Czy tutaj będą te rangi / uprawnienia do poszczególnych stron?

( jeśli skrypt w javie jest tak nie niebezpieczny, to odpada w takim razie )

JavaScript to nie JAVA! Każde zabezpieczenie wykonane po stronie JS musi być wykonane również po stronie serwera, JS mogę sobie wyłączyć i żadna walidacja mi nie straszna.

Przy dodawaniu filmu dodajesz go do jakiejś specjalnej grupy, w chwili sprzedaży przypisujesz odpowiednią grupę do konta kolesia. Jeśli jest przypisany - ogląda, jeśli nie jest - przekierowujesz go do płatności.
arstherapia
A, to na pewno javascript odpada, dzięki.

Tak sobie kminię:

1. Filmy mają mieć grupy - pola wyglądałby tak w tabeli:

id | autor | tytul | opis | cena | okladka | vimeo_url | solo | if_basic | if_full

2. Użytkownik w uproszczeniu miałby:

id | login | email | permissions

I jak to wszystko pożenić razem?

Filmów będzie około 200, każdy z nich będzie albo solo, albo solo + basic, albo we wszystkich trzech wariantach.
Tzn. będzie mógł być kupiony indywidualnie, albo jako część pakietu, albo jako część całej kolekcji.

Czy grupy dać w osobnej tabeli?

I jak to zmontować razem?

Czy coś w rodzaju: User ma permission do wszystkich filmów, gdzie if_basic = 1? lub if_full równa się jeden?

Ale co z pojedynczymi filmami? Trochę się gubię.

Chyba, że w tabelę usera wrzucę 200 pól - film_1_permision, film_2_permission etc. - ale to wydaje mi się mało eleganckim rozwiązaniem...
szczemp
Musisz jeszcze pomyśleć nad pakietami. Bo wydaje mi się, że nie będzie tylko jednego pakietu. Jeśli będziesz miał dwa pakiety, a ktoś kupi dostęp to jednego, to nie może oglądać filmów z drugiego pakietu.
Ja bym to widział tak:
Film niech ma jakieś pole określające do jakiego pakietu należy.
Użytkownik niech ma też jakieś pole określające jakie pakiety może oglądać.
Potem sprawdzasz czy w polu pakietów użytkownika jest nazwa pakietu filmu.
Np film1 jest przypisany do pakiet1, pakiet2. Film2 jest w pakietach pakiet2, pakiet3. Film3 w pakiecie pakiet3, Użytkownik ma wykupiony pakiet1 i pakie2. Czyli użytkownik może obejrzeć film1 i film2.
Cytat(arstherapia @ 15.07.2016, 09:51:13 ) *
Chyba, że w tabelę usera wrzucę 200 pól - film_1_permision, film_2_permission etc. - ale to wydaje mi się mało eleganckim rozwiązaniem...

Jak już tak chcesz, to wystarczy jedno pole a w nim tekst: 1-1,2-0,3-0,4-1....200-1
Pole podzielone przecinkami, każda para 'a-b' oznacza numer filmu i pozwolenie. Czyli film 1 można oglądać, film 2 nie można.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.