Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]błąd ogólny $_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateuszpi
mam prosty kod:
  1. if ($_POST['stan1'])
  2. {
  3. $sql = "UPDATE baner SET adres = '".$_POST['kod5']."', cel = '".$_POST['cel5']."' WHERE id_baner = '5'";
  4. $result = $db->sql_query($sql);
  5. }

na wersji PHP 5.4 mam błąd:
Błąd ogólny
Illegal use of $_POST. You must use the request class or request_var() to access input data. This error message was generated by deactivated_super_global.

możecie mi wytłumaczyć co jest źle ? co mu ten POST nie pasuje ? Podejrzewam że chodzi o wersję php która zmieniła coś ze zmiennymi POST ale nie umiem dojść o co idzie i jak to naprawić.
com
Wszystko Ci w błędzie napisali, masz dezaktywowane zmienne superglobalne wink.gif

http://stackoverflow.com/questions/3010334...uest-var-to-acc
IAmBoskiM
Zdezaktywowałeś zmienne superglobalne, czyli taką jak $_POST.

A tak przy okazji twój kod jest bardzo mocno podatny na SQL Injection.
mateuszpi
z błędu też rozumiem że POST jest dezaktywowany, ale pytanie brzmi jak aktywować ? Jak używać danych przesłanych metodą POST ?

kod jest uproszczony do minimum, chciałbym zrozumieć jak i dlaczego nie działą oraz jak go poprawić. wtedy dopiero jakieś funkcje sprawdzające/zabezpieczające.
mateuszpi
nie rozumiem, jak to ma pomóc ? W konfiguracji jest ustawione na: GPCS

olśnienie:

1. $testinput = request_var('kod5', '');

dzięki za pomoc smile.gif

pozwolę sobie wznowić temat, sytuacja podobna tylko teraz zamiast POST mam zgryz z $_FILES

jak wgrywać pliki na serwer w php 5.4 ? "Illegal use of $_FILES. You must use the request class or request_var() to access input data."
Pyton_000
Tak samo.
mateuszpi
czyli coś takiego
  1. $testowa2=request_var('userfile', '');
questionmark.gif
Pyton_000
A nie możesz po prostu sprawdzić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.