Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Skrypt przypisywania pytań do użytkwoników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DonPolaczek
Witam serdecznie mam takie pytanko pomijając iż piszę skrypt logowania i rejestracji nie wiem jak się zabrać za coś takiego jak to uwzględnić chciałbym taką funkcjonalność a mianowicie mamy adminka który to może utworzyć pytanie np z możliwymi 3 odpowiedziami i przydzielić te pytanie do danego użytkownika z bazy mysql. Użytkownik po zalogowaniu do panelu widzi przydzielone pytanie na które może odpowiedzieć a następnie Admin po zalogowaniu może sprawdzić odpowiedź na dane pytanie. Oczywiście nie proszę o napisanie funkcji tylko o sugestię jak się za to zabrać z góry bardzo dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Pyton_000
Robisz tabelę łączącą ID_pytania, ID_usera. Odpowiedzi zapisujesz w kolejnen tabeli np. id_pytania, id_odpowiedzi, id_usera
DonPolaczek
Mam takie pytanko szukam już tego od paru godzin i nie mam pojęcia mam już system logowania, rejestracji itd. Ale nie mam pojęcia jak za pomocą php zrobić taki generator checkboxów mianowicie Loguję się do Panelu Administratora i chciałbym tam mieć możliwość utworzenia Pytania np:
Nazwa Pytania (wpisuję): Jaki jest twój ulubiony kolor:
Odpowiedzi checkbox ( które również mogę sobie wpisać samodzielnie i utworzyć ich tyle co mi potrzeba ):
- Niebieski
- Zielony
- Czerowny
Następnie klikam utwórz i tworzy się Pytanie i możliwość odpowiedzi. Następnie to pytanie z danymi odpowiedziami zapisuję się do Bazy Mysql. Abym mógł pózniej je wyświetlić na innej stronie...
Nie chodzi mi tutaj o gotowy kod tylko jakiej funkcji mogę użyć bo brak mi do tego wyobraźni na jakiej zasadzie miało by to działać.

EDIT:
Mniej więcej wiem że taki generowany checkbox powinien mieć taką strukturę [id] - które będzie się generowało automatycznie abym mógł dodawać wiele pytań. [name] - nie wiem czy to powinna być unikatowa nazwa, [value] - tu wpisywana wartość np: zielony.
Tylko nie mam pojęcia jak przekazać taki cały checkbox abym mógł go później wyświetlić z bazy danych na innej stronie...
Niree
W panelu admina:

<input type="text" name="pytanie" placeholder="Wpisz pytanie" />
<input type="text" name="odp1" placeholder="Wpisz odpowiedź #1" />
<input type="text" name="odp2" placeholder="Wpisz odpowiedź #2" />
<input type="text" name="odp3" placeholder="Wpisz odpowiedź #3" />

Wszystko wysyłasz formularzem $_POST do isset $_POST['pytanie'], w kodzie wrzucasz zapytanie do MySQL z danymi z formularza, pytaniem, odpowiedziami i ID usera, dla którego jesy pytanie.

Wyświetlasz pobierając dane z bazy SELECT * tabela where user = idusera, ale to długa droga, jeżeli nie ogarniasz PHP żeby zrobić formularz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.