Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z sesją i nieaktywnymi użytkownikami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Damalin
Witam, mam dwa problemy, pierwszy z nich polega na tym, że jak wykonam jakąś akcje na użytkowniku (zmiana rangi, ban itd.) to w momencie wprowadzenia tych zmian, ta osoba dopiero po wylogowaniu się i zalogowaniu ma te zmiany, jak zrobić żeby od razu po odświeżeniu stronki te zmiany do użytkownika dotarły ?
Drugi problem polega na nieaktywnych użytkownikach, chciałbym zrobić żeby użytkownicy który przez ostatnie 15 minut nie wykonali żadnej czynności zostają rozłączeni + w bazie w online wartość zmieni się z 1 na 0, bo aktualnie mam tak, że ktoś może wyjść ze strony, a nadal będzie wisiał jako online i go nie wyrzuci. Korzystam z sesji.
nospor
ad1) No to wypadaloby odswiezyc dane sesji. Same w magiczny sposob sie nie odswieza

Przykladowo Symfony pobiera aktualne dane o uzytkowniku za kazdym razem gdy ten wykona jakas akcje, wiec dane sa ciagle aktualne.
Damalin
Cytat(nospor @ 9.12.2016, 12:04:18 ) *
ad1) No to wypadaloby odswiezyc dane sesji. Same w magiczny sposob sie nie odswieza

Przykladowo Symfony pobiera aktualne dane o uzytkowniku za kazdym razem gdy ten wykona jakas akcje, wiec dane sa ciagle aktualne.

Mógłbyś mi to jakoś bardziej przybliżyć ? ewentualnie jakimś linkiem poratować ? Bo nie bardzo czaje jak odświeżać te sesje
nospor
No dokladnie tak samo jak budujesz sesje przy logowaniu, tam samo sie odswieza sesje - czyli uaktualnie o nowe dane. Pobierasz dane o uzytkowniku i zapisujesz na nowo w sesji.
Damalin
Cytat(nospor @ 9.12.2016, 12:24:54 ) *
No dokladnie tak samo jak budujesz sesje przy logowaniu, tam samo sie odswieza sesje - czyli uaktualnie o nowe dane. Pobierasz dane o uzytkowniku i zapisujesz na nowo w sesji.

Działa to z sesjami ! Wielkie dzięki smile.gif a teraz pytanie jak zrobić żeby wyrzucało osoby które przez ostatnie 15 minut nie miały żadnej aktywności ? wraz z wpisem do bazy
viking
Możesz ustawić czas życia sesji na 15 minut. Jeśli sesja jest w bazie to sprawdzaj czas otatniej akcji - kasuj sesje w bazie, ustaw status.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.