ornitolog
23.03.2017, 16:18:48
Witam, mam jedna duza klase gdzie sa wszystkie metody i chcialem ja podzielic na mniejsze, tak zeby zapytania do bazy byly np. w osobnym pliku, dzialanie na danych w osobnym oraz zeby kazda z tych czesci miala dostep do tablicy zmiennych ktora kazda z tych czesci moze modyfikowac podczas dzialania i obie musza miec dostep. Nie mam niestety pomyslu jak podzielic ten kod.
Nie moge go podzielic na pliki i includowac w jednej klasie, nie moge tez podzielic klasy na dwie, bo nie bede wspoldzielily tablicy ze zmiennymi ... potrzebuje czegos innego, moze podpowiecie mi jak to dobrze zrobic. Pozdrawiam
nospor
23.03.2017, 16:41:24
Nie wiem czy wiesz, ale tablice mozna przekazywac do klas, method itp. Metody moga zwracac tez zmodyfikowane tablice
Twoja tablica moze rowniez byc jako obiekt, ktory bedzie zarzadzal tylko ta tablica a bedziesz przekazywal ten obiekt do innych klas.
Wszystko zalezy co tam konkretnie masz
ornitolog
23.03.2017, 16:54:52
Tak wlanie robie, myslalem ze da sie jakos wygodniej niz w metodach za kazdym razem przekazywac tablice, nadpisywac niktore wartosci i ja zwracac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.