Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Uncaught ReferenceError
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sasiadstar
Witam po raz kolejny.
Przeniosłem skrypt z lokala na serwer i mi się wszystko posypalo
mam taki fragment
<select onchange="popraw_(this,event)" class="popraw"><option>.....
jak kliknę to wywala błąd

Uncaught ReferenceError: popraw_ is not defined
at HTMLSelectElement.onchange
Najgorsze ze na lokalu wszystko śmigało.

Zrobiłem tak i działa
$(document).on('change','.popraw',function(event){...

Nie zmienia to faktu ze dalej nie wiem czemu tamto nie chula
viking
Na localu czasy dostępu są natychmiastowe, przy ruchu sieciowym juz nie jest tak słodko. Może trwać to znacznie dłużej, może się definicja wcale nie wczytać. Czy to nie tobie mówiłem żebyś nie robił takiego śmietnika tylko podpinal pod eventy? Kto by tam słuchał.
sasiadstar
Nie mi chyba.
Jak tylko mogę to zawsze staram się tak robić ale...
I tu z dokumentacji dwa przykłady.

$('.klasa').change(function(){...})
albo
$('.klasa').on('change',function(){...})
i fajnie gdyby to działało a nie działa przy najmniej w moim przypadku ani w load ,ready ani poza.
Skorzystałem wiec z innego rozwiązania które okazało się jak widać dd.

A to które użyłem teraz to wygrzebałem z overflowa więc jak się tu czegoś nauczyć jak nawet przykłady z dokumentacji na nic sie nie zdają.
viking
change() to alias dla on() i w 99% przypadków naucz się używać on(). Jeśli skrypty są umieszczane w head to musisz wszystko opakować w $(function() {}); bo elementy na których pracujesz nie będą jeszcze dostępne. Naucz się też używać console.log do listowania zawartości zmiennych. Popraw to i jak nie zadziała daj linka do strony.
sasiadstar
Nie no skrypt już mi działa po tym zabiegu $(document).on('change','.popraw',function(event){...
wszystko działa.
Z tym opakowywaniem to później sprawdzę, console.log umiem używać.
Strona działa ale i tak nic byś nie zrobił gdyż potrzebujesz pliku wsadowego m3u, bo do jego przetwarzania ta strona służy, i w zasadzie jest to analizator linków m3u który sprawdza czy dany kanał jest w bazie a jak nie to można sobie wybrać jak nazwa nie odpowiada tej oczekiwanej przez skrypt.
Potem strona generuje plik już poprawiony i dzięki temu zabiegowi mam loga kanałów a w późniejszej fazie i epg ale to za chwile.
Jeszcze nie udało mi się zrobić sprawdzania czy dany adres zawiera czynny streaming ale to chyba sobie daruje bo nigdzie nie znalazłem rozwiązania, no cóż nie można mieć wszystkiego sad.gif
Reasumując jest OK.
viking
Nie przypinaj nigdy do document chyba że naprawdę musisz. Znajdź najbliższego niezmiennego rodzica.
sasiadstar
Sugerowałem się przykładem, już poprawiłem.
Spoko kolejne cenne doświadczenie zaliczone.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.