Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyrażenie regularne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szejk
Witam.
Mam taki kod:
  1. <?
  2.  $dat = preg_replace(&#092;"#[php](.*?)[/php]#sie\", \" highlight_string(\"1\", TRUE); \", $dat); 
  3. ?>

działa ok, ale chce żeby cały "pokolorowany" kod by na białym tle, czyli np. w div'ie z białym tłem-tak jak jest na tym forum , próbowałem ale mi coś nie wychodzi tongue.gif
pozdro
hwao
  1. <?
  2. $dat = preg_replace(&#092;"#[php](.*?)[/php]#sie\", \"<div class=stylphp> highlight_string(\"1\", TRUE); </div>\", $dat);
  3. ?>

?
Szejk
hehe chyba sam w to nie wierzysz :P, próbowałem już tak i też te same błędy:
Cytat
Parse error: syntax error, unexpected '<' in C:\WebServ\httpd-users\test\aa.php(7) : regexp code on line 1

Fatal error: preg_replace() [function.preg-replace]: Failed evaluating code: <div class=stylphp> highlight_string("<? echo \"asdasd\"; ?> ", TRUE); </div> in C:\WebServ\httpd-users\test\aa.php on line 7

macie jakieś inne pomysły?
hwao
  1. <?php
  2.  
  3. function phpCode( $code )
  4. {
  5. return '<div>'.highlight_string( $code, TRUE).'</div>';
  6. }
  7.  
  8. echo preg_replace_callback(&#092;"#[php](.*?)[/php]#sie\", \"phpCode\", $text);
  9. ?>
Szejk
a sprawdziłeś to? bo to też wyrzuca blędy :P,
a po co jest to "callback"? jak troche pozmieniałem to tylu błędów nie było ale też nie działa :[
FiDO
  1. <?php
  2.  
  3. function phpCode( $code )
  4. {
  5. return '<div>'.highlight_string( $code[1], TRUE).'</div>';  
  6. }
  7.  
  8. echo preg_replace_callback(&#092;"#[php](.*?)[/php]#si\", \"phpCode\", $text);
  9.  
  10.  
  11. ?>

Nastepnym razem napisz jakie bledy wyrzuca dany kod, to potrafi znacznie ulatwic jego odnalezienie.
Szejk
hehe już wiem :D,
nie potrzebnie dawałem jeszcze "e" przy preg_replace :P, teraz działa dobrze :P,
thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.