Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Problem z polskimi znakami w PDO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Octobus
Przenosilem serwis z serwera nazwy i mam problem z pl znakami. Przy tworzeniu pdo daje
Cytat
array(PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => "SET NAMES 'utf8'")
jako argument i wykonuje zapytanie

Cytat
$opd->exec("set names utf8");
$stmt = $opd->prepare("INSERT INTO dekoracje SET id = NULL, grob = :grob, typ = 'W1', podpis = :podpis, dodano = NOW(), wygasa = :wygasa, status = '100' ");
$stmt->bindValue(':grob', (int)$_GET['n'], PDO::PARAM_STR);
$stmt->bindValue(':podpis', strip_tags($_POST['podpis']), PDO::PARAM_STR);
$stmt->bindValue(':wygasa', date("Y-m-d H:i:s", $wygasa), PDO::PARAM_STR);
$stmt->execute();
$stmt->closeCursor();
unset($stmt);

w $_POST['podpis'] jak wyswietlam, jest imie Paweł, do bazy natomiast sie nie wpisuje nic. Jesli daje imie bez pl znakow, zapisuje sie poprawnie.

kolumna podpis to varchar(120), utf8_general_ci. Nie mam pomysłu :/
viking
A jesteś pewien że to nie ten twój dziwny sterownik coś miesza? Po co 2x dajesz set names?
Octobus
probowalem bez tego, probowalem z jednym i z dwoma. Taki sam wynik niestety :/ i nie wiem gdzie szukac bledu :/
viking
(int)$_GET['n'], PDO::PARAM_STR
aha...
Tutaj też może być problem: status = '100' wkładasz string zapewne w pole int.
nospor
viking przeciez to nie ma zadnego zwiazku z bledem z polskimi znakami
@Octobus skoro ci nie dodaje rekord do bazy, to masz blad zapytania. wyswietl go.
viking
Może mieć bo nie korzystał bezpośrednio z PDO tylko jakiejś dziwnej klasy. Później już sugerowałem błąd w samym zapytaniu.
Octobus
@nospor

errorInfo() zwraca:
Cytat
[0] => 00000
[1] =>
[2] =>

do bazy sie zapisuje ale bez polskich znakow, jako "Pawe". Jak dam Paweł_1 to tez tak zapisze :/
nospor
Kurcze, to nie pisz
Cytat
do bazy natomiast sie nie wpisuje nic

jesli jednak cos ci sie wpisuje...
viking
Pewnie na pierwszym serwerze była lepsza konfiguracja w tym ustalony utf-8. Na drugim jest defualt czyli iso-8859-1. A sam zapewne nie ustawiasz nic z kodowania na stronie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.