Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne ustawianie daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ubermade
  1.  
  2. include( 'database.php' );
  3.  
  4. if( isSet( $_POST['title'] ) )
  5. {
  6. $sth = $pdo->prepare( 'INSERT INTO `postinfo` (`title`, `text`, `date`) VALUES (:title, :text, :date' );
  7. $sth->bindParam( ':author', $_POST['title'] );
  8. $sth->bindParam( ':title', $_POST['text'] );
  9. $sth->bindParam( ':date', NOW());
  10. $sth->execute();
  11. }

Co zrobić aby automatycznie insertowało mi date jako czas w którym dodałem posta?
nospor
Now to funkcja mysql a nie php....

1. $sth = $pdo->prepare( 'INSERT INTO `postinfo` (`title`, `text`, `date`) VALUES (:title, :text, NOW()' );
  2. $sth->bindParam( ':author', $_POST['title'] );
  3. $sth->bindParam( ':title', $_POST['text'] );

Przenosze
trueblue
Zmień typ pola na TIMESTAMP i ustaw wartość domyślną na CURRENT_TIMESTAMP.
Przy insercie nie wstawiaj w ogóle wartości do tego pola.
Ubermade
Cytat(trueblue @ 19.12.2017, 11:00:40 ) *
Zmień typ pola na TIMESTAMP i ustaw wartość domyślną na CURRENT_TIMESTAMP.
Przy insercie nie wstawiaj w ogóle wartości do tego pola.

Dzięki wielkie wink.gif
nospor
@trueblue a czy nie jest tak, ze dla takiego ustawienia domyslnie to pole bedzie rowniez aktualizowane rowniez przy update rekordu? przynajmniej kiedys tak bylo
trueblue
nospor,
z tego co wiem dla takiej możliwości jest odrębna opcja dla pola: ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP
nospor
Byc moze w nowym mysql wyodrebnili to. Kiedys update rowniez lapal sie w to co napisales. Warto sprawdzic jesli to pole mialo byc tylko data utworzenia
trueblue
Od MySQL 4.1.2 pojawiła się możliwość ustawiania wartości CURRENT_TIMESTAMP, ale i jako wartość domyślna i wartość na UPDATE.
Natomiast wcześniej nie było wartość domyślnej CURRENT_TIMESTAMP, ale pole automatycznie aktualizowało się na INSERT i UPDATE (odrębnie).
nospor
Pamietam jak sobei darowalem ten typ wlasnie przez te automaty wszedzie. No ale widze usprawnili to zdziebko smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.