Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][SQL][PHP]Dodawanie if'a a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ubermade
  1. $sth = $pdo->prepare( 'UPDATE `posts` SET `title`=:title, 'IF($image && $_FILES['image']['error'] == 0){ unlink('Images/Posts/' . $image);' `image`=:image, '}'`video`=:video, `text`=:text, `author`=:author WHERE id = :id' );

Jak zapisać to poprawnie?
viking
Po co wciskasz w zapytanie update kasowanie pliku?
Ubermade
Cytat(viking @ 6.01.2018, 15:18:08 ) *
Po co wciskasz w zapytanie update kasowanie pliku?

Chcę żeby przy zmianie Inputu typu file zmieniały się dane w bazie danych + usuwało się aktualne zdjęcie... Teraz tak myślę że można też to zrobić sosując 2 ify w których będzie zapytanie
viking
Zapytanie swoją drogą, kasowanie pliku swoją. Do tego objęte to powinno być wyjątkami żeby nie skasowało pliku jeśli zapytanie się wywali.
Ubermade
Cytat(viking @ 6.01.2018, 15:25:50 ) *
Zapytanie swoją drogą, kasowanie pliku swoją. Do tego objęte to powinno być wyjątkami żeby nie skasowało pliku jeśli zapytanie się wywali.

Zrobiłem to takim sposobem:

1.  
  2. if($image && $_FILES['image']['error'] != 0){
  3. $sth = $pdo->prepare( 'UPDATE `posts` SET `title`=:title, `video`=:video, `text`=:text, `author`=:author WHERE id = :id' );
  4. $sth->bindParam( ':id', $id );
  5. }
  6. elseif($image){
  7. $sth = $pdo->prepare( 'UPDATE `posts` SET `title`=:title, `image`=:image, `video`=:video, `text`=:text, `author`=:author WHERE id = :id' );
  8. $sth->bindParam( ':image', $_FILES['image']['name'] );
  9. $sth->bindParam( ':id', $id );
  10.  
  11. unlink('Images/Posts/' . $image);
  12. }

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.