Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: puste strony w sesjach na IE
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
mic79
Help, help, help...
Zrobiłem kilka stron na sesjach. Sesje działają, wszystko jest w porządku, ale w IE (i tylko IE) pokazują się czasami puste strony (powiedzmy co trzecie przejście ze strony na stronę). Odświeżenie pomaga, wygląda to tak, jakby przeglądarka na chwilę oślepła. Wysłałem maila do firmy hostingowej z pytaniem i odpowiedzieli mi, że to problem z "synchronizacją pomiędzy serwerem, a IE". I że "może pomóc pozbycie się sesji". Aha, fajnie. A co jeśli sesja jest mi potrzebna?

Mam wrażenie, że to jest coś kompromitująco prostego, bo przecież znalazłbym coś w internecie o tym.
Czy ktoś miał już ten problem? Mam to w dwóch firmach, nie próbowałem jeszcze w innych, ale spróbuję, jeśli nikt nie będzie miał pomysłu. Dziwię się, że nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji, czy nikt nie używa session_start()questionmark.gif? A może potrzebne mi są jakieś inne ustawienia w ini? Albo razem z sesją powinienem używać czegoś innego? Czy ja czegoś nie rozumiem? pomocy...
tts
cos podobnego wlasnie bylo na forum: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=26...=0&#entry155386 moze linki z pierwszego posta ci pomoga...
mic79
Dziękuję. Otworzyła się puszka Pandory i mam już 12 okienek z materiałami do czytania. smile.gif Przynajmniej idę do przodu. Sprawdzę co można z tym zrobić i dam znać. Pozdrawiam
tts
moglbym wiecej pomoc gdybys pokazal konkretny przyklad, w ktorym rozsypuje sie ta sesja bo wtedy mozna byloby to sprawdzic i przetestowac
sobstel
bylo na forum juz ale przypomne

z tego co wycztyalem i tetsowalem problem wystepuje przy wlaczonej kompresji gzip na IE 5.5 i IE 6.

mozna rozwiazac stosujac np. session_cache_limiter('private') - oczywistym minusem jest to, ze wtedy przegladarka cacheuje strone co w przypadku dynamicznych czesto zmieniajacych zawartosc stron nei jest dobre

na razie testuje taka konfiguracje naglowkow :
  1. <?php
  2. header(&#092;"Expires: Sat, 01 Jan 2000 00:00:00 GMT\");
  3. header(&#092;"Last-Modified: \".gmdate(\"D, d M Y H:i:s\").\" GMT\");
  4. header(&#092;"Cache-Control: post-check=0, pre-check=0\",false);
  5. session_cache_limiter(&#092;"must-revalidate\");
  6. ?>

innym rozwiazaniem jest po prostu zrezygnowanie z kompresji gzip , albo wykrywanie przegladarki i serwowanie nieskompresowanej strony tylko dla IE 5.5 i 6

poniewaz problem dotyczyc gzip mozna sprobowac stosowac deflate, chociaz z tego co slyszalem to IE (znowu) moze miec problemy z tym typem kompresji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.