Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Który program do obsługi serwera wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
_Mateo
Witajcie!

Kak w temacie smile.gif Ja wybieram zdecydowanie WebServa smile.gif. A jaka jest wasza opinia? Jaki program Wy wybraliście? Zapraszam do dyskusji!
SongoQ
Jak dla mnie to najlepsze jest instalowanie wszystkiego pojedynczo, mowie oczywiscie o windows'ie.

A pod linux'em to chyba jasne.
tts
zgadzam sie z przedmowca. okazuje sie, ze nie trzeba miec duzej wiedzy aby samodzielnie postawic apacza+php+mysql. wszystko elegancko jest opisane w manualu. jakby tego bylo malo jest tez na podoredziu artykul scannera. z tego co widze na forum, to instalowanie wszystkiego w jednej paczce (webserv, appserv, krasnal, etc...) nie jest wcale takie proste kiedy pojawiaja sie problemy badz oczekiwania co do personalizowania instalacji. reasumujac polecam wszystkim samodzielna instalacje poszczegolnych skladnikow bo to naprawde nie boli, a mozna sie jeszcze sporo nauczyc.

P.S. powyszy temat byl juz poruszany na forum
Vertical
KrasnalServ dla początkujących. Dla tych bardziej wtajemniczonych najlepiej jest instalować wszystko oddzielnie, bo wtedy się samemu konfiguruje i łatwiej jest naprawić błąd jeśli wyskoczy
strife
Witam,

Mówicie że instalowanie wszystkiego samemu jest lepsze można się wiecej nauczyć, szybciej lokalizowac błędy - z tym się zgodzę, ale gdy ktoś instaluje Win co dwa tygodnie to instalowanie cały czas od nowa jest trochę męczące i lepiej wybierać gotowe pakiety. - Przynajmniej ja to tak widzę u siebie. Teraz mam Krasnal'a... a za instalowanie wszystkiego od nowa wezmę się gdy opanuje php, a to potrwa. Więc wydaje mi się że jeśli ktoś nie ma czasu na instalacje(tak jak ja) to powinien wybrać gotowce... Acha bym zapomniał mam pytanie, ile wam zajmuje instalacja wszystkiego od nowa, czyli php, mysql i phpmyadmin? - tak mniej więcej?

Pozdrawiam!
tts
kazdy z nas zapewne nie ma czasu na instalacje jak rowniez na przeinstalowywanie systemu co dwa tygodnie. a propos tego: nie lepiej zainstalowac i skonfigurowac system raz i zrobic obraz dysku z kotrego co dwa tygodnie w pol godziny dostajemy swiezy system z pelna konfiguracja?
Cytat
Acha bym zapomniał mam pytanie, ile wam zajmuje instalacja wszystkiego od nowa, czyli php, mysql i phpmyadmin? - tak mniej więcej?

max 15min, tyle zajmuje instalacja pakietow i wgranie gotowych plikow konfiguracyjnych na swoje miejsce.
strife
@tts - mówisz... w sumie to nawet dobre rozwiązanie, jeśli wcisnę XP na jedną płytę CD (Norton Ghost) to chyba tak zrobię... bo tracić 2h na wgrywanie systemu to fakt, szaleństwo. Dzięki za podpowiedź, chyba najwyższy czas na jakby to powiedzieć "optymalizację mojego czasu". smile.gif Wezmę się za to w weekend. Jak narazie jeszcze raz Dziękuje i Oczywiście Pozdrawiam smile.gif
tts
@scarface: nie myslalem wylacznie o samym systemie ale o pelnej konfiguracji wraz z zainstalowanymi programami i ich ustawieniami zawsze mozna zrzucic obrazy partycji systemowych (system + programy) na dvd lub maly dysk. to naprawde upraszcza sprawe bo sama instalacja windowsow to ok 20min, a potem parenascie godzin roboty (dla mnie) zeby go uszczelnic i stworzyc miesce do pracy. kolejnym etapem jest oczywiscie dojscie do sytuacji, ze nie trzeba wogole widnowsow przeinstalowywac i pracowac kilka lat na tej samej konfiguracji systemu no ale to bywa tak samo jak z udami.. raz sie uda a raz nie... suma sumarum, szkoda czasu na ciagle konfigurowanie systemu...
angel2953
A ja polecam XAMPP by apachefriends . Zawiera: MySQL, php 4.3.x jak i 5.0.x, SSL i kilka innych rzeczy np: Perl'a, Python'a... Oprócz tego ma server FTP i SMTP (jeśli potrzebujemy).
SongoQ
Najgorszy jest config, ale to przed kazdym formatem najlepiej jest zapisac gdzies na hdd.

2 rozwiazanie to serwerek nie na windowsie i tu masz wielkie pole do popisu. Raz system i "stoi" kilka lat.
tts
@SongoQ: jak nie lubie M$ to musze tu zaprotestowac. tongue.gif zarowno nie windowsa jak i windowsa da sie doprowadzic do takiego stanu, ze nie pociagnie miesiaca, jak rowniez da sie w obu przypadkach da sie sprawic aby serwerki dzialaly niezawodnie kilka lat. w przypadku windowsow taka konfiguracja zabiera wiecej czasu.
SongoQ
@tts z tym sie zgadzam ze te systemy moga tyle wytrzymywac, kwestia co bedziemy tam robic.

Co do tego czasu konfiguracji wydaje mi sie ze musimy tyle samo czasu poswiecic niezaleznie jaki to jest system. Jesli mamy konfigi to bardzo szybko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.